Helado de chocolate con salsa de caramelo (chocolade ijs met zoute karamel)
Helado de chocolate con salsa de caramelo, een waanzinnig lekker recept van chocolade ijs overgoten met een zoute karamelsaus. Ik ben dol op chocola, ja wie niet? Tenminste voor mij als het puur is, geen fan van melkchocolade.
Zelf ijs maken is zo leuk om te doen en vele malen lekkerder. En dan overgieten met een warme zoute karamelsaus. Hmmmm…….. echt lekker!!
Ik wil hierbij iedereen die mijn blog leest en volgt alvast een prachtig mooie en vooral culinaire Kerst toewensen!
Helado de chocolate con salsa de caramelo (voor 4 personen)
voor het ijs:
250 ml volle melk
350 ml double cream of crème fraîche
1 eetlepel cacao poeder
175 gram pure chocolade minstens 72%
5 ei dooiers
50 gram fijne tafelsuiker
2 eetlepels biologische honing
rasp van een halve sinaasappel
voor de karamel:
200 gram roomboter
175 gram lichte basterd suiker
3 eetlepels agave siroop
175 ml slagroom
1/2 tot 1 theelepel zeezout (naar smaak)
Het ijs:
Breek de chocolade in kleine stukjes.
Verwarm de melk, double cream of creme fraiche en cacao poeder in een pannetje tot het bijna gaat koken. Haal van het vuur en roer de stukjes chocolade erdoor tot ze gesmolten zijn.
Klopt de ei dooiers met de suiker tot een lichtgele en schuimige massa. Voeg al kloppend het warme chocolademengsel erbij, schenk weer terug in de pan en zet deze weer op een laag vuur.
Blijf net zolang roeren tot de saus indikt. Niet laten koken(!).
Haal de pan weer van het vuur en roer de honing erdoor tot deze gesmolten is. Giet alles door een fijne zeef, roer de sinaasappelrasp erdoor en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Hevel over naar een ijsmachine en draai er ijs van.
Mocht je die niet hebben: schenk het ijs in een metalen bak en zet weg in de vriezer. Roer om het half uur alles om, om ijskristallen te voorkomen.
De karamelsaus:
Laat boter en suiker samen met de agave smelten in een pannetje boven een middelmatig vuur. Roer af en toe alles goed om zodat het een geheel wordt.
Roer de slagroom, zodra de suiker gesmolten is, erdoor. Warm alles even door en breng op smaak met het zout.
Serveer het ijs samen met de karamelsaus (warm of op kamertemperatuur).