Tortilla met chorizo en tuinbonen

Tortilla met chorizo en tuinbonen – tortilla de chorizo y habas, een supermakkelijk recept voor een heerlijke tortilla naar een recept van Miss Fromage.

Het originele recept van tortilla met tuinbonen en chorizo is van Ursula die een blog had genaamd Miss Fromage. Helaas is Ursula al weer een hele tijd geleden overleden en een aantal bloggers onder ons hadden destijds het plan om ieder een recept van haar blog te koken en daar een boekje van te maken voor haar man en kinderen. Ondertussen ben ik totaal kwijt of het überhaupt nog in de planning zit, of dat het al gemaakt is, maar bij deze zet ik het maar op mijn blog omdat Ursula, net zoals ik, gek was op de Spaanse keuken en dit mijn eerbetoon is aan haar.

Op haar blog stond het recept van een tortilla met chorizo en tuinbonen. Ontzettend lekker en heel eenvoudig te maken. Het enige wat ik eraan veranderd heb is dat ik de tuinbonen dubbel heb gedopt. Dus bij deze haar versie en daarnaast mijn gedeconstrueerde versie (voor twee personen) die ik maakte van haar recept, niet een tortilla maar een gerechtje van chorizo, tuinbonen en aardappeltjes met ei. Zelfde ingrediënten en hoeveelheden maar dan net even anders. Van tapa naar lunchgerecht.

Tortilla met chorizo en tuinbonen

Ingrediënten

  • 200 gram tuinbonen (gedopt)
  • 3 eetlepels olie
  • 200 gram krieltjes
  • 1 ui, gesnipperd of in maantjes
  • 250 gram chorizo, in blokjes
  • 4 grote eieren
  • zout en peper, naar smaak

Extra

  • Een ovenvaste koekenpan met een doorsnee van circa 25 cm

Tortilla met chorizo en tuinbonen

  1. Kook de tuinboontjes 4 minuten. Giet af en zet opzij.
  2. Bak de krieltjes in 1 eetlepel olie. Schep ze uit de pan en zet opzij. Bak de blokjes chorizo een paar minuutjes uit in dezelfde olie. Ze moeten wat vet zijn kwijtgeraakt maar niet helemaal uitgebakken zijn. Bak de uitjes in de zelfde olie totdat ze glazig zien. Schep ze uit de pan en zet opzij.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schuif een bakplaat of rooster op de bovenste etage van de oven.
  4. Breek de eieren in een grote schaal. Doe er zout en peper naar smaak bij. Roer de tuinbonen, krieltjes, ui en chorizo door het ei.
  5. Verhit twee eetlepels olie in de koekenpan. Doe de inhoud van de schaal over in de pan. Zorg ervoor dat alle ingrediënten in het ei liggen. Ze mogen er wel wat bovenuit steken. Laat 10 minuten bakken op laag vuur. Het ei zal in het midden en bovenop nog niet gestold zijn.
  6. Zet de pan vervolgens in de oven. Na 4-5 minuten is het ei gestold en heeft de tortilla een mooie kleur gekregen.
Tortilla met chorizo en tuinbonen

Gedeconstrueerde versie

  1. Kook tuinboontjes 2 minuten in kokend water. Dubbel dop ze en zet apart.
  2. Bak de stukjes chorizo uit, zodat ze hun vet loslaten, haal uit de pan en hou warm onder een stuk aluminiumfolie.
  3. Bak in het chorizo vet eerst de ui tot deze glazig is, haal uit de pan, en bak daarna de aardappeltje gaar en goud/roodbruin in hetzelfde vet.
  4. Pocheer ondertussen de eieren in kokend water: zie hier voor een super eenvoudige uitleg.
  5. Leg alles op twee borden, breng op smaak met peper en zout en bestrooi eventueel met wat peterselie.

Tortilla met chorizo en tuinbonen

 

Fijne paasdagen allemaal!!