Caldereta de almejas (stoofpotje met venusschelpen)
Herfst en stoofpotten zijn helemaal mijn ding. Ik vind het altijd zo fijn om ze in het weekend te maken als ik rustig de tijd heb. Niet alleen stoofpotjes met vlees maar ook met vis. Zoals deze geweldig lekkere caldereta de almejas, een super lekker en makkelijk stoofpotje met venusschelpen. Mijn huis ruikt dan zo heerlijk en ik vergeet dan een beetje dat het kouder en grijzer wordt qua weer.
Caldereta de almejas (voor 2 personen)
1 kilo venusschelpen (of tapijtschelpen)
scheutje witte wijn
50 gram pancetta of gerookte spekblokjes
2 eetlepels roomboter
1/2 ui, fijngesneden
2 selderij stengels, heel fijn gesneden
200 gram aardappelen schijfjes (voorverpakt bij supermarkt)
8 eetlepels slagroom
1 eetlepel dragon, fijngesneden (bij Jumbo of Marqt)
1 eetlepel peterselie, fijngesneden
zwarte peper
Laat de venusschelpen een uur in koud water weken zodat ze hun zand kunnen loslaten. Giet het water af.
Verhit een grote brede pan met een scheut witte wijn en doe hierbij de venusschelpen en kook met een deksel op de pan tot ze allemaal open zijn.
Giet af terwijl je het kookvocht opvangt. Zet de venusschelpen apart. Zeef het kookvocht met behulp van een stuk kaasdoek waarbij je het vocht opnieuw opvangt.
Verhit de boter in een grote pan en bak hier op middelmatig vuur pancetta, ui en selderij een paar minuten al omscheppend om. Voeg de aardappelplakjes toe en bak een paar minuten mee. Schenk het gezeefde kookvocht erbij. Zorg dat de aardappelen net onder staan. Leng eventueel aan met wat water. Geef er een goede draai peper over. Leg de deksel op de pan en laat 10-15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen net gaar zijn.
Leg de venusschelpen erbij, en warm alles nog 5 minuten door. Draai en vuur uit en roer de slagroom erdoor. Breng op smaak met peper en zout als het nodig is.
Bestrooi met de dragon en peterselie en serveer direct.