Octopus salade met sperziebonen en bacon

Octopus salade met sperziebonen en bacon – ensalada de pulpo con judia verde y bacón is een recept van Diana Henry maar dan met octopus in plaats van inktvis.

Soms kom ik kant en klare octopus tegen bij mijn groothandel, maar ik geloof dat die in sommige supermarkten hier in Nederland ook te koop is. In ieder geval kun je die vinden in bijna elke supermarkt in Spanje. Maar mocht je verse octopus vinden bij de visboer is het altijd leuk om het zelf klaar te maken waarvan je hier de bereidingswijze vind.

Deze lauwwarme salade kwam ik tegen in het boek Simpel van Diana Henry. Hij leek mij vreselijk lekker en heb deze daarom gemaakt met mijn kant en klare octopus. Werkelijk heerlijk en ideaal om de lente te vieren.

 

Octopus salade met sperziebonen en bacon

Octopus salade met sperziebonen en bacon (voor 4 personen)

 

400 gram gekookte octopus
200 gram sperziebonen of haricots verts
200 gram bacon
2 sjalotjes, in ringen gesneden
1/2 bakje verse dragon (supermarkt)
4 volle eetlepels griekse yoghurt
2 eetlepels yuzusap of citroensap of limoensap
zwarte peper en zout
olijfolie

Octopus salade met sperziebonen en bacon

Haal de blaadjes van 3 takjes dragon en snij deze fijn.
Maak een sausje door de yoghurt, fijngesneden dragon, yuzu- of citroensap en 1 eetlepel olijfolie door elkaar te roeren. Breng op smaak met peper en zout.
Snij de octopus in niet te kleine stukjes.
Kook de sperziebonen beetgaar in kokend water. Giet af en hou warm onder wat aluminiumfolie.
Verhit een halve eetlepel olijfolie en bak hierin kort de sjalotjes. Haal uit de pan, zet apart, en bak in hetzelfde vet de bacon krokant. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier en bak in hetzelfde vet kort nog even de octopus.
Doe alles in een schaal en overgiet met de saus. Hussel met je handen alles door elkaar en serveer met nog wat extra dragon.

Octopus salade met sperziebonen en bacon