Bizcocho de naranja ( sinaasappel cake met olijfolie)

Het recept van de sinaasappels in karamel, die ik uit het boek ‘Spaanse smaken’ van Jos√© Pizarro maakte horen bij deze cake.
Hij wordt gemaakt met olijfolie in plaats van roomboter, wat mijn nieuwsgierigheid opwekte. Nu kan olijfolie best wel heftig en sterk van smaak zijn, dus heb ik de 100% arbequina olijfolie gebruikt van Can Solivera die fruitig en zacht van smaak is.
De cake was erg lekker al moest ik wel even wennen. Het is tenslotte toch een iets andere smaak dan je verwacht van een cake.
Mijn gasten vonden hem in ieder geval verrassend lekker, zeker in combinatie met de sinaasappels in karamel.

bizcocho de naranja

Bizcocho de naranja

175 gram tarwebloem
2 theelepels bakpoeder
snufje zout
100 gram amandelmeel
175 gram fijne kristalsuiker
3 grote scharreleieren, los geklopt
100 ml sinaasappelsap
200 ml zachte olijfolie extra virgen (zoals 100% arbequina)
rasp van 1 sinaasappel

bizcocho de naranja

Zeef bloem, zout en bakpoeder boven een kom, meng het amandelmeel en de suiker erdoor. Maak een kuiltje en giet hier de los geklopte eieren, de sinaasappelrasp, sinaasappelsap en de olijfolie in. Meng alles goed door elkaar tot een glad beslag.
Verwarm de oven op 170 graden, vet een cakevorm in met een beetje olijfolie en bekleed met bakpapier. Giet het mengsel in de cakevorm, leg een stuk bakpapier erop en bak de cake 50 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Hij is klaar als je een satéprikker erin steekt en deze er droog uitkomt.
Stort de cake op een bord en haal het bakpapier eraf en laat afkoelen op een rooster.
Serveer de cake met de sinaasappels in karamelsaus.

bizcocho de naranja