Membrillo estofado con especias (gestoofde kweeperen met specerijen)
Gestoofde kweeperen met specerijen is een voorbeeld dat je ook wat anders kunt doen met kweeperen dan er de gebruikelijke membrillo (kweepeerpasta) van maken.
Ik heb ze met verschillende specerijen in fruitsap met wat moscatel wijn laten stoven tot ze mooi gaar waren en ze een prachtige zacht oranje kleur hadden gekregen. Heerlijk om zo te eten maar ook heel fijn als dessert samen met wat grapefruit en yoghurt.
Membrillo estofado con especias (voor 4 personen)
3 grapefruits
250 ml appelsap
sap halve citroen
100 ml moscatel wijn
stukje gember van 2 cm, in dunne plakjes gesneden
1 steranijs
1 kaneelstokje
1 theelepel rode peperkorrels + 1 theelepel fijngemalen rode peperkorrels
4 eetlepels suiker
4 eetlepels gember siroop
2 grote kweeperen (of 3 kleintjes)
Haal bovenkant en onderkant van één grapefruit. Snij met een mesje de schil er vanaf en haal de partjes van de grapefruit tussen de vliesjes los. Zet apart in een bakje als garnering.
Pers de overige twee grapefruits uit meng met het appelsap tot je 400 ml hebt. Schenk in een ovenvaste pan. Voeg hieraan de moscatel wijn, citroensap, gember, steranijs, kaneel, rode peperkorrels, suiker en gembersiroop toe.
Verwarm de oven op 200ºC.
Was en droog de kweeperen en halveer ze. Snij de helften doormidden en snij die weer in twee stukken. Haal met een scherp mes het klokkenhuis eruit en leg in de stukken zonder klokhuis in de pan. Herhaal met de volgende kweepeer.
Schuif de pan met een deksel erop in de oven en laat 60-75 minuten garen in de oven tot de stukken kweeperen zacht zijn.
Laat iets afkoelen, haal steranijs, gember, kaneelstokje eruit en zeef eventueel het vocht.
Serveer de kweeperen eventueel warm met hun sap. Bestrooi met fijngemalen rode peperkorrels.
Of serveer ze met dikke Griekse yoghurt of vanille ijs. Garneer met de partjes grapefruit en bestrooi met fijngemalen rode peperkorrels.