Broccoli soep met boerenkool en artisjokken
Broccoli soep met boerenkool en artisjokken, een recept voor een eenvoudig te bereiden plant based soep.
Ik hou ontzettend van groenten en ook van soepen met veel smaak en van gezond eten. En daarbij maak ik graag af en toe een uitstapje naar plant based voedsel (plant based is 100% plantaardig). Dus geen vlees, vis, eieren of zuivel erin verwerkt. Een dagje zonder is zo slecht nog niet.
Dit is zo’n soep. Broccoli soep met boerenkool en artisjokken is een variant op een soep die ik eerder had gemaakt en het recept plaatste op de blog plaatste. Romanesco soep met doperwten (afgeleid van een recept Christine Wong). Die beviel hier thuis zo goed dat ik hem nu opnieuw maakte met verse biologische broccoli, boerenkool en artisjokken. Lekker met dukkah, een Egyptisch kruidenmengsel, voor mij en voor mijn dochter met knapperig uitgebakken spek. Voor de kleur bestrooide ik er gedroogde korenbloemen overheen.
De dukkah die ik in in dit recept en op deze foto heb gebruikt nam ik mee uit Engeland, maar je kunt genoeg recepten vinden om het zelf te maken op het internet. Een heel fijn recept is die van Nadia en Merijn die je hier kunt vinden.
Het recept voor deze soep is voor 3 personen.
Broccoli soep met boerenkool en artisjokken
1 struik broccoli
200 gram boerenkool
2 artisjokken
1 klein uitje, fijngesneden
2 eetlepels milde olijfolie
150 gram cashewnoten, 2 uur in water laten weken
2 eetlepels edelgistvlokken (natuurwinkel)
peper en zout
peterselie, fijngesneden
water
dukkah (optioneel)
Was de broccoli en snij hem in kleine stukjes, inclusief de stam.
Was de boerenkool en scheur de bladeren van de harde nerf af. Gooi de nerf weg.
Verwijder de stam van de artisjokken en buitenste harde bladeren tot je aan de lichtgele blaadjes komt. Snij de harde top eraf tot ongeveer het midden en snij de artisjok in vieren en haal het hooi met een lepeltje eruit. Leg de parten in een bak met water met wat citroen om verkleuren te voorkomen.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en smoor hierin de ui zacht. Haal ondertussen de artisjokken uit het water en snij ze eventueel iets kleiner als de parten te groot zijn.
Zet het vuur wat hoger en voeg de artisjokken toe. Bak dit een aantal minuten mee. Doe de broccoli erbij en schenk er water bij tot de boel net onderstaat en breng aan de kook.
Kook 8 minuten, voeg de boerenkool toe en kook nog 2 minuten mee. Hevel over naar een blender samen met de edelgistvlokken en de uitgelekte en afgespoelde cashewnoten. Laat je blender draaien tot je een super gladde soep hebt. Voeg eventueel wat kokend water toe als je de soep te dik vind.
Schenk de soep opnieuw in een pan en breng op smaak met vers gemalen peper en zout. Warm de soep nog even door voor je hem serveert.
Bestrooi met peterselie en dukkah.
Liever vlees erbij? Bestrooi dan net zoals ik voor mijn dochter gedaan heb met wat knapperig uitgebakken ontbijtspek.