Salmorejo van avocado

Salmorejo van avocado – een variant op de klassieke koude Spaanse soep op basis van tomaat en brood maar nu met avocado en komkommer.

Salmorejo is een uit Zuid-Spanje afkomstige koude soep die normaal op basis van tomaat, brood, olie en azijn gemaakt wordt en die veel minder bekend is dan de gazpacho. Het is een dikke soep door de het brood en een maaltijd op zich. Maar net zo lekker als de gazpacho als je het mij vraagt. Voor het originele recept ervan klik hier.

Salmorejo van avocado

Onderstaand recept voor salmorejo van avocado kwam ik laatst tegen in het Spaanse kooktijdschrift Elle Gourmet en met deze tropische temperaturen zijn koude soepen meer dan welkom. Erg lekker en weer zo’n fijn eenvoudig recept die zo te maken is. Weer eventjes wachten tot het door en door koud wordt en smullen maar.

Het recept is geschikt voor 4 personen.

Salmorejo van avocado

 

3 grote rijpe biologische avocado’s
1 grote komkommer
1/2 groene paprika
1/2 ui
1/2 teen knoflook, fijngesnipperd
bosje bieslook, fijngesnipperd
4 grote sneden oud wit brood
1 liter water
70 ml olijfolie extra virgen
2 eetlepels sherry azijn
sap van 1 citroen
zout en versgemalen peper

Salmorejo van avocado

Scheur het brood in stukken en laat een aantal minuten weken in het water. Haal uit het water, knijp het overtollige vocht eruit en zet apart.
Was de komkommer en snij met schil en al in stukken. Hevel over naar een blender.
Verwijder zaadlijnen uit de paprika en snij deze en de ui in niet al te grote stukken. Doe beiden bij de komkommer samen met de knoflookteen en de bieslook.

Salmorejo van avocado

Halveer de avocado’s en verwijder de schil en pit en doe het vruchtvlees ook in de blender. Schenk water, azijn, brood en citroensap erbij en laat draaien tot je een dikke soep gekregen hebt.
Giet de olijfolie er in een sliert in terwijl de machine nog draait en laat een minuut draaien zodat alles goed mengt.
Breng de salmorejo van advocado op smaak met versgemalen peper en zout en zet weg in de koelkast tot hij door en door koud is.

Je kunt hem ook een uurtje in de vriezer zetten waarbij je om het kwartier de salmorejo even doorroert.

Salmorejo van avocado

Schenk de soep in kommen en decoreerĀ  zoals ik gedaan heb met wat tuinkers, boragebloemen, bieslook, Oost-Indische kersblaadjes, korenbloemen blaadjes en wat drupjes olijfolie. Of andere kruiden en eetbare bloemen. Geef er nog een draai peper over en serveer door en door koud.

Salmorejo van avocado