Gambas a la plancha

Op de markt in Spanje kwam ik mooie verse gamba’s tegen. Hier een recept hoe ik grote garnalen klaarmaak.
Aangezien ik niet in het bezit ben van een bakplaat (la plancha), bak ik ze in een grote koekenpan. Het is heel eenvoudig klaar te maken en brengt een beetje het zomerse vakantiegevoel terug.
Dien de gebakken gamba’s op in een grote schaal die je in het midden van de tafel zet, zodat iedereen zelf kan pakken.
Maak er eventueel een zelfgemaakte allioli bij en eet het met wat lekker brood en een salade.

Gambas a la plancha

grote garnalen (reken ongeveer 250 gram per persoon)
knoflookolie
knoflookzout
gerookte paprikapoeder
citroen
peterselie
olijfolie om in te bakken

voor de knoflookolie:
olijfolie
paar knoflookteentjes

Maak een paar dagen van te voren de knoflookolie door gepelde teentjes knoflook in wat olie in een goed afgesloten pot te bewaren.
Verhit een koekenpan met wat van de knoflookolie. Bak de gambas (eventueel in porties) aan beide zijde een paar minuutjes op een middelhoog vuur tot ze mooi roze en gaar zijn. Bestrooi ze ondertussen royaal met knoflookzout en gerookte paprikapoeder.
Serveer met wat gehakte peterselie en partjes citroen.