Mini hamburguesas de atun y gambas (mini burgers van tonijn en garnaaltjes)

In Spanje wordt er heel veel visconserven gegeten. Kijk maar eens rond daar in een supermarkt en je staat versteld hoeveel visconserven er zijn. Van sardientjes, kokkels (berberechos) tot scheermessen (navajas). Veelal wordt het gebruikt als tapa of in voorgerechten zoals in salades maar ook bijvoorbeeld in de heerlijke ensaladilla rusa, waar tonijn in zit.

In onderstaand recept heb ik tonijn uit blik gebruikt. Leuk ideetje om als tapa te serveren. In plaats van kleine burgers kun je ook grotere schijven maken, waardoor ze geschikt zijn als voorgerecht. Serveer de tonijnburgertjes met een frisse citroen mayonaise.

Mini hamburguesas de atun y gambas  (voor 15 stuks)

250 gram uitgelekte tonijn in olie uit blik
50 gram Hollandse garnaaltjes
1 sjalotje
1 ei
1 theelepel Dijon mosterd
1 eetlepel fijngesneden bieslook
1 eetlepel fijngesneden dille
1 eetlepel mayonaise
paneermeel
zout en peper

voor de citroenmayonaise:
1 eetlepel mayonaise (zelfgemaakt of uit een pot)
1 eetlepel dikke yoghurt
1 theelepel citroensap
1 eetlepel kappertje
1 theelepel dille

Maak de citroen mayonaise door de kappertjes af te spoelen, het vocht eruit te knijpen en fijn te snijden. Meng de kappertjes met de overige ingrediënten goed door elkaar. Zet weg zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.
Laat de tonijn uitlekken en maak deze met behulp van een vork fijn in een grote kom. Pel het sjalotje en rasp boven de tonijn.
Snij de garnaaltjes in kleine stukjes en doe deze bij de tonijn. Kluts het ei en schenk de helft ervan bij de tonijn en garnalen. Voeg hieraan nog de mosterd, mayonaise, bieslook en dille en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg zoveel paneermeel toe dat je een wat compacter geheel hebt waarmee je makkelijk kleine balletje met de handen kunt draaien. Plet ze een beetje zodat er een rond schijfje ontstaat van ongeveer 5 cm groot.


Haal de schijfjes door het overgebleven geklutste ei en daarna door paneermeel en bak de hamburgertjes in wat olijfolie goudbruin.
Serveer met de citroen mayonaise.