Ensaladilla rusa

Ik geloof dat bijna elk land wel zijn eigen variatie heeft op de van oorsprong uit Rusland afkomstige ‘Russische salade’.

De basis ingrediënten zijn: aardappel (vooraf in gezouten water gekookt) in blokjes gesneden van 1 cm, mayonaise, tonijn (uit blik) en gekookte groenten zoals wortel, sperziebonen en doperwten. Verder wordt er, afhankelijk van de maker van het gerecht, hardgekookte eieren, asperges en pimientos del piquillo gebruikt. En de ‘ensaladilla rusa’ wordt verder meestal vergezeld op het bord met wat groene of zwarte olijven.

Dit gerecht is zo populair in Spanje, dat er bijna geen bar is die niet zijn eigen variatie in het  ‘tapas’ assortiment heeft of als aperitief serveert.
En voor thuis: bijna elke supermarkt in Spanje heeft de ingrediënten die ervoor nodig zijn al voorgesneden in de diepvries liggen. Het enige wat je nog moet doen is deze een paar minuten koken en de mayonaise en de tonijn (uit blik) eraan toevoegen.

Hierbij mijn variatie van de ensaladilla rusa:

Mayonaise
Blikje tonijn op olie
2 gekookte aardappelen in hele kleine blokjes gesneden
2 gekookte winterwortelen in hele kleine blokjes gesneden
100 gr. (diepvries)doperwten gekookt
2 hardgekookte eieren in 4 parten gesneden
1 tomaat in 5 parten gesneden
Zwarte olijven
Peper en zout

Laat de tonijn goed uitlekken en doe deze in een kom. Haal met een vork de tonijn uit elkaar.
Voeg de gekookte aardappelblokjes, wortelblokjes en doperwten aan de tonijn toe en meng het geheel. Roer de mayonaise voorzichtig door de salade en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de ensaladilla met parten hardgekookt ei en tomaat en garneer met zwarte olijven.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »