Dorada con patatas al horno (dorade met aardappels uit de oven)
Niets is zo lekker en vooral makkelijk als een visje in de oven bereiden. Gelukkig heeft de Spaanse keuken tal van recepten waarbij je de vis op deze manier bereid. Lekker makkelijk als je geen zin hebt om te koken. Zeker met dit recept. Alles gaat in de ovenschaal en je schuift de vis en aardappelen zo de oven in. Na een tijdje ruikt het heerlijk in huis en kun je meteen aan tafel nadat de vis klaar is. Een mooie salade erbij met wat lekker brood en……… buen provecho!
Dorada con patatas al horno (voor 2 personen)
2 dorades, schoongemaakt
4 aardappelen, geschild in plakken gesneden en 4 minuten geblancheerd
2 tomaten, gehalveerd
2 knoflooktenen, fijngesneden
2 peterselie stengels
2 sjalotjes, fijngesneden
naaldjes van 1 takje verse rozemarijn, fijngesneden
blaadjes van 1 takje tijm
citroensap van een halve citroen
zout en peper
1 eetlepel gesmolten roomboter
olijfolie extra virgen
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen, snij ze in dunne plakken en blancheer ze 4 minuten in kokend water. Haal ze uit het kookwater, koel af onder stromend water en dep ze droog.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en bedek de bodem met een laag aardappelschijfjes, zo dat ze elkaar een beetje overlappen.
Kwast wat gesmolten roomboter over de aardappelen en bestrooi ze met peper en zout.
Bestrooi de binnenkant van de vis met peper en zout. Leg de vis op de laag aardappelen, snij er drie inkepingen in zodat de vis door en door gaar wordt. Leg de gehalveerde tomaten (snijkant boven) naast de vis. Kwast wat roomboter over de vis en tomaten.
Meng knoflook, peterselie, sjalotje, rozemarijn en tijm met elkaar en bestrooi hiermee de vis.
Besprenkel met het citroensap, wat olijfolie, peper en zout. Schuif de schaal in de voorverwarmde oven.
Bak 25 tot 30 minuten in de oven tot de vis en aardappelen gaar zijn.
Lekker ook met een zelfgemaakt allioli.