Arroz negro al horno

Arroz negro al horno – een recept voor zwarte inktvis rijst met inktvis en groene paprika uit de oven die traditioneel gegeten wordt met allioli.

Niet iedereen is gecharmeerd van dit gerecht maar geloof mij, het is echt ontzettend lekker en zeker de moeite waard om het eens te maken.
Onderstaand recept is een variant op calamares en su tinta (inktvis in zijn eigen inkt) die ik eerder op de blog plaatste maar nu met rijst en paprika uit de oven.
Ik heb voor dit recept verse inktvis gebruikt die ik kocht op de markt. Die zijn een stuk goedkoper dan de reeds schoongemaakte. En, niet onbelangrijk, het scheelt vaak de helft van de prijs.
Tevens leg ik je ook uit hoe je inktvis zelf kunt schoonmaken. Maar als je geen zin hebt in dit klusje dan kun je natuurlijk ook schoongemaakte inktvis kopen bij je visboer.

Het recept is geschikt voor 4 personen.

 

Arroz negro al horno

Arroz negro al horno

 

350 gram rijst
400 gram inktvis
2 knoflooktenen
1 witte ui
2 zakjes inktvis inkt (Marqt of online te koop)
1 grote tomaat
2 groene paprika’s
100 ml witte wijn
zout en zwarte peper
wat takjes peterselie
1 citroen
800 ml water
4 flinke eetlepels olijfolie
allioli

Arroz negro al horno

Schoonmaken van inktvis:

 

Trek voorzichtig de kop en alles wat erbij hoort van de romp los. Het inktvis zakje zit daartussen en die kun je eventueel voor dit gerecht gebruiken. Snij het inktzakje voorzichtig los met een mes en zorg dat hij niet kapot gaat (dat geeft een enorme zwarte bende).
Snij de tentakels boven de ogen af. Haal het bolletje, wat net boven de ogen zit, eruit mocht je die mee gesneden hebben. Die kun je niet eten en kun je beter weggooien.

Verwijder de doorzichtige pen (balein) die in de romp zit en leeg de binnenkant. Dit kun je makkelijk doen als je hem doormidden snijd.
Verwijder nu aan de buitenkant het rozige vliesje. Dat laat vrij makkelijk los.
Spoel goed af onder koud stromend water en snij in stukjes van 4 cm en dep goed droog met keukenpapier tot gebruik.

Bereiding:

 

Was en droog de paprika’s, ontdoe ze van hun kroon en zaadlijnen en snij ze in stukjes.
Snipper de ui en de knoflook en ontvel de tomaat en snij deze zo fijn mogelijk. Vang het eventuele sap en bewaar.
Hak de peterselie fijn en snij de citroen in partjes. Zet alles, inclusief de inktvis stukjes apart.

Arroz negro al horno

 

Verwarm de oven op 200C.
Verhit de olijfolie in een grote pan (geschikt voor de oven) of ovenschaal (wat ik gedaan heb) en smoor daarin de ui ongeveer 5 minuten tot hij zacht geworden is en wat begint aan te bruinen. Voeg hieraan de paprika toe en bak alles op een middelhoog vuur nog 5 minuten om.
Roerbak de knoflook tot deze begint te ruiken en doe de inktvis bij het geheel. Bak alles nog 5 minuten om. Voeg hieraan de tomaat met het opgevangen sap toe, breng op smaak met peper en zout. Bak alles nog eens 5 minuten om voor je de wijn erbij schenkt.
Laat samen met de wijn nog 10 minuten al omscheppend bakken tot de wijn bijna is ingekookt.

Strooi de rijst erover, roer alles goed om en schenk 800ml water erbij. Laat aan de kook komen en voeg nu de inkt erbij. Roer los, breng aan de kook en laat alles nog eens 3 minuten koken.
Schuif de pan of ovenschaal in de oven en bak de arroz negro in 15 minuten af.

Arroz negro al horno

Haal de pan of schaal uit de oven, bestrooi met peterselie en serveer samen met lekkere zelfgemaakte allioli en wat schijfjes citroen.

Haal uit de oven, bestrooi met peterselie en serveer met alioli en wat schijfjes citroen.

 

Recept afgeleid uit het Spaanse kooktijdschrift: Saber Cocinar