Calamares en su tinta (inktvis in zijn eigen inkt)

Calamares en su tinta (inktvis in zijn eigen inkt)

Eén van de eerste recepten die ik op de blog zette was dit gerecht. Favoriet bij mij thuis en de meeste vrienden. Al zijn er altijd wel mensen die ervan gruwelen. Het ziet er nou niet echt appetijtelijk uit, net een bordje asfalt. Maar lekker? Ja zeker!

Het werd weer eens tijd om het te maken en opnieuw te fotograferen zodat ik de oude post kon vervangen.
Wij eten het thuis altijd met rijst, als hoofdmaaltijd, maar je kunt het ook heel goed als tapa serveren. Ik heb er lekkere tomatenbrood bij gegeven die ik kocht op de boerenmarkt op zaterdag op de Noordermarkt.

Calamares en su tinta (inktvis in zijn eigen inkt)

Calamares en su tinta (voor 4 personen)

1 kilo inktvis, schoongemaakt en in ringen of stukjes gesneden
3-4 zakjes inktvisinkt a 4 gr (oa bij Marqt te koop)
250 ml rode wijn
1 grote ui, fijngesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
2-4 flinke eetlepels paneermeel
3 tomaten, ontvelt, ontpit en in stukjes gesneden
handje gesneden peterselie
peper en zout
olijfolie

Calamares en su tinta (inktvis in zijn eigen inkt)

Verhit olie in een braadpan en bak hierin de ui 10 minuten op een zacht vuur tot hij glazig en is bruin begint te worden. Voeg hieraan de knoflook toe en zodra deze begint te ruiken de tomaat.
Roer alles op een zacht vuur goed door elkaar en laat 10 minuten indikken (sofrito).
Verwarm de wijn en roer de inktvis inkt erdoor zodat hij smelt. Zet apart.
Draai het vuur van de sofrito hoger en bak hierin de inktvis al roerend mee tot hij niet meer doorzichtig geworden is. Blus af met de wijn met inkt en leng aan met wat water tot alles net onderstaat.
Bestrooi met de peterselie en paneermeel en roer alles om. Leg een deksel op de pan en laat de inktvis een uur zachtjes pruttelen tot hij boterzacht geworden is. Roer om het kwartier alles om en bestrooi eventueel nog met wat paneermeel als de saus te waterig blijft.
Breng op smaak en peper en bestrooi voor het serveren met nog wat gesneden peterselie.

Calamares en su tinta (inktvis in zijn eigen inkt)

Lekker met rijst en zelfgemaakte ailioli of serveer als tapa met wat brood.

Calamares en su tinta (inktvis in zijn eigen inkt)

Schoonmaken van inktvis

Trek voorzichtig de kop en alles wat erbij hoort van de romp los. Het inktvis zakje zit daarbij en die kun je eventueel voor dit gerecht gebruiken (snij deze voorzichtig los zodat je hem niet kapotmaakt!).
Snij de tentakels boven de ogen af. Haal het bolletje, wat net boven de ogen zit, eruit mocht je die mee gesneden hebben. Die kun je niet eten.
Verwijder de doorzichtige pen (balein) die erin zit en leeg de binnenkant van de romp. Dit kun je makkelijk doen als je hem doormidden snijd. Wil je er ringen van maken dan moet je met je vingers alles uit de romp peuteren.
Verwijder nu aan de buitenkant het rozige vliesje. Dat laat vrij makkelijk los.
Spoel goed af onder koud stromend water en snij in ringen of stukjes en laat tussen keukenpapier goed uitlekken en drogen tot gebruik.

Calamares en su tinta (inktvis in zijn eigen inkt)

 

2 Comments

  1. Aniita april 11, 2015 at 07:56

    idd één van de lekkerste gerechten. Als je aan kleine calamares kunt komen, chipirones dus, nog lekkerder omdat je die heel kunt laten.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »