Rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder

image_printprintfriendly version

Rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder, een paar simpele recepten om eens wat anders te doen met die fijne Hollandse rabarber.

Een heerlijke manier om weer eens iets anders te doen met rabarber dan de gebruikelijke compote of crumble die ik elk jaar maak als de Hollandse rabarber te krijgen is. Dus bij deze drie recepten die je kunnen inspireren: rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder. Voor de liefhebbers:)

 

Rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder

Rabarber chutney (voor 300 ml)

 

700 gram rabarber, in stukjes van 2 cm gesneden
75 gram cranberries of zure kersen
2 rode uien, fijngesneden
175 gram suiker
75 ml ciderazijn
1 eetlepel geraspte gember (stukje van ongeveer 2 cm)
2 knoflookteentjes, heel fijn gesneden
1 volle theelepel korianderzaad (fijngewreven in een vijzel)
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
1/4 theelepel gedroogde chilivlokken

Rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder

Verwarm op een laag vuur de suiker, ciderazijn, gember, knoflook, koriander, kaneel, kruidnagel en chilivlokken en roer tot de suiker is opgelost.
Voeg hieraan de rabarber, uien en cranberries of zure kersen. Laat aan de kook komen en laat 3-5 minuten koken tot de rabarber zacht is. Zet het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Bewaar in een steriele pot in de koelkast.

Rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder

 

Rabarber in het zuur

 

450 ml kokend water
500 ml ciderazijn
450 gram fijne tafelsuiker
30 gram zout
2 a 3 stengels rabarber
1 theelepel jeneverbessen
2 blaadjes verse laurier

Maak de pekelwater door azijn, suiker en zout aan het kokend water toe te voegen en laat dit afkoelen.
Was en droog de rabarber en snij in stukken van ongeveer 7 tot 10 cm.
Schaaf ze dun met behulp van een kaas snijder en leg ze in een steriele pot samen met de jeneverbessen en de laurier. Druk alles een beetje aan.
Giet nu het afgekoelde pekelmengsel erover heen en laat een paar dagen staan voor gebruik. Hoe langer je hem bewaard hoe zachter en lichter qua kleur hij wordt.

Rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder

Ontzettend lekker in combinatie met een groene salade.

Rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder

 

Rabarberpoeder

 

3 stengels rabarber

Was en droog de rabarber en snij in stukken van ongeveer 7 cm.

Rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder

Schaaf de rabarber zoals in het recept van de rabarber in het zuur en droog dit op keukenpapier in de oven op een temperatuur van 50 ºC.
Of als je in het bezit bent van een droger, leg ze op de platen en droog ze tot ze als papier aanvoelen. Bewaar in een afgesloten pot.

Rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder

Gebruik een koffiemolen om het zo fijn te malen dat je er poeder van krijgt.
Lekker over toetjes.

Rabarber chutney, rabarber op zuur en rabarberpoeder

 

 

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »