Rijst met gambas en dragon – een heerlijk eenvoudig recept voor een eenpansgerecht met Spaanse smaken maar bereid als een risotto.
Opnieuw een recept dat al eerder op de blog stond en nodig aan een update toe was.
Dit recept is een soort van Spain meets Italy aangezien ik de rijst als risotto klaar gemaakt heb. Ik ben nu eenmaal dol op risotto. En als je dan van die mooie grote gambas in huis hebt, is het hoognodig tijd om dit oude recept weer eens opnieuw te maken en te fotograferen.
Je kunt in dit recept Arborio rijst gebruiken maar ook paella rijst als je die hebt. Beide net zo geschikt voor deze heerlijke rijst met gambas en dragon.
Voor de bouillon is het natuurlijk het lekkerste als je hem zelf maakt met de koppen en pantsers van de gambas. Maar net zo makkelijk is een kant en klare vis- of kreeftenbouillon te gebruiken, die je bijna in elke supermarkt kunt vinden.
De gambas heb ik 3 minuten gekookt in water met de Amerikaanse Old Bay seasoning kruidenmix, maar in een court bouillon of normale visbouillon kan natuurlijk ook.
Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen
Rijst met gambas en dragon
300 gram paella of risotto rijst
1 ui, fijngesnipperd
1 knoflookteen, fijngesneden
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
1 eetlepel tomatenpuree
200 ml witte wijn
12 gekookte gambas
1 liter visbouillon
blaadjes van paar takjes dragon
2 eetlepels crème fraîche
olijfolie
versgemalen zwarte peper
Pel de gambas en verwijder het darmkanaal van de gambas. Makkelijk is als je de gepelde gambas in de lengte doormidden snijdt.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak daarin op zacht vuur de ui 5 minuten tot hij zacht is.
Breng de bouillon ondertussen in een steelpan aan de kook en zet het vuur uit.
Roer de knoflook en paprikapoeder door de rijst heen en bak alles nog 1 minuut al roerend mee.
Voeg de rijst samen met de tomatenpuree toe en schep alles om zodat de rijst onder de olie, de paprikapoeder en de tomatenpuree zit.
Schenk al roerend de wijn erbij en blijf roeren tot de rijst de wijn opgenomen heeft. Voeg nu een scheutje bouillon toe en blijf roeren tot ook deze is opgenomen door de rijst.
Herhaal dit met de rest van de bouillon tot de rijst na ongeveer 17-20 minuten gaar is.
Voeg 1 minuut voordat de rijst gaar is de gambas en de dragon toe zodat de gambas mee kunnen warmen.
Roer de crème fraîche erdoor en bestrooi met extra dragonblaadjes. Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper.
Ik wens iedereen alvast hele fijne feestdagen toe en tot in 2020!!
2 Comments