Stoofpot van zeekat of inktvis, paprika en tomaat
-
Post by bijzonder spaans
Stoofpot van zeekat of inktvis, paprika en tomaat – estofado de sepia con pimientos y tomate is een recept voor een heerlijke Spaanse stoofpot met paprika, tomaat en gerookte paprikapoeder.
Ik had in de vriezer nog wat schoongemaakte zeekat (sepia).
Als mijn visboer die heeft dan koop ik die, maak hem schoon en vries hem in. Ik ben er dol op, maar dit gerecht is zeer zeker ook goed te maken met normale inktvis (calamares) die wat makkelijker te verkrijgen is.
Beide zijn geweldig in stoofschotels en maken het inktvis/zeekat vlees (als je het zo mag noemen) botermals.
Zoals eerder vermeld is het bereiden ervan niet heel moeilijk. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je de zeekat/inktvis heel kort bakt/frituurt of heel lang laat stoven. Daartussen wordt hij rubberachtig en nee dat is niet bepaald smakelijk.
Het onderstaand recept is geschikt voor 2 à 3 personen.
400 gram schoongemaakte inktvis of zeekat
1 theelepel gerookte paprikapoeder (dulce)
1 theelepel korianderzaad, grof geplet
rasp van een halve citroen
1 theelepel chilivlokken (ik gebruikte chipotle vlokken)
1 knoflookteen, fijngesneden
3 eetlepels olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
1 blik tomaten op sap, uitgelekt en fijngesneden
1 rode, gele of groene paprika, in stukjes gesneden
blaadjes van 4 takjes tijm
500 ml witte wijn
peterselie of koriander
zwarte peper en zout
3 eetlepels olijfolie
Snij de zeekat of inktvis in stukjes, reepjes of ringen en leg in een schaal die groot genoeg is.
Meng de olijfolie met de gerookte paprikapoeder, korianderzaad, citroenrasp, chilivlokken en knoflook. Geef er een draai zwarte peper over, giet over de zeekat en meng alles goed door elkaar.
Zet minstens 2 uur tot 24 uur weg in de koelkast.
Verhit de olijfolie in een pan en smoor hierin de ui tot deze zacht geworden is. Voeg hieraan de inktvis/zeekat toe en bak alles 5 minuten mee tot de inktvis niet meer transparant is.
Bak nu de stukjes paprika en tijm een minuut mee en voeg de tomatenstukjes toe. Roer alles goed om en schenk de wijn erbij tot het geheel net onder staat.
Leg een deksel op de pan en laat 1 uurtje stoven tot de inktvis/zeekat mals is. Breng op smaak met wat peper en zout en bestrooi voor het serveren met wat peterselie of koriander.
Lekker met witte rijst.
10 Comments