Soep van geroosterde tomaten en aubergines
-
Post by bijzonder spaans
Soep van geroosterde tomaten en aubergines, een recept voor een heerlijke soep van geroosterde tomaten en aubergines.
Dit is echt een kom comfort food. Een dikke soep met geroosterde tomaten maar ook geroosterde aubergines zodat de intense smaak ten volle naar voren komt.
En ik ben sowieso dol op tomaten op welke wijze dan ook klaargemaakt. Zeker deze geroosterde tomaten, die je ook los bij een stukje vlees of vis kunt serveren of in een salade kunt verwerken. Heerlijk!
Omdat de aubergine en de tomaten in dit recept geroosterd worden met de nodige kruiden voeg je alleen maar water toe in plaats van bouillon.
De soep wordt lichter qua kleur als je de wit paarse gestreepte aubergines gebruikt.
Ik heb de soep gedecoreerd met oost-indische kers blaadjes (voor de peperige smaak) wat croutons en pistache nootjes voor de crunch en in kwarten gesneden kleine tomaatjes.
Het onderstaande recept is geschikt voor 2 à 3 personen.
500 gram tomaten
witte balsamico azijn
gedroogde tijm en oregano
knoflookpoeder
olijfolie
1 grote aubergine
paar takjes rozemarijn
peper en zout
1 ui, gesnipperd
1 knoflookteen, fijngesneden
gedroogde oregano
voor de decoratie (optioneel):
oost-indische kers bladeren
croutons
kleine tomaatjes
pistache nootjes, grof gehakt
Verwarm de oven op 150 ºC.
Halveer de tomaten en leg met de bolle kant naar beneden in een grote ovenschaal.
Bestrooi met knoflookpoeder, tijm, oregano peper en zout, besprenkel met 3 ã 4 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels balsamico azijn.
Zet 1,5 uur in de oven en draai ze 15 minuten voor het einde om met de bolle kant naar boven.
Verwarm de oven op 200 ºC.
Was en droog de aubergine en snij ze in stukken. Leg in een kleine ovenschaal en overgiet met 3 à 4 eetlepels olijfolie.
Bestrooi met peper en zout, leg de takjes rozemarijn erbij en zet in de oven.
Schep na 15 minuten alles om en laat nog 15 minuten bakken. Haal uit de oven en verwijder de takjes rozemarijn.
Verhit in een pan 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de ui 5 tot 10 minuten glazig. Roer hier de knoflook door en zodra de knoflook begint te ruiken voeg je de aubergine toe. Bak dit een minuut mee.
Voeg de tomaten en hun sap toe en de oregano en bak dit ook een minuut mee.
Schenk zoveel water erbij dat alles onderstaat en laat met een deksel schuin op de pan 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
Mocht je de soep te dik vinden leng hem dan aan met wat kokend water. Decoreer eventueel met oost-indische kers bladeren, croutons, pistache noten en tomaatjes.
1 Comment