Pollo de Elvira

image_printprintfriendly version

Overal in Spanje vindt je gelegenheden waar je kant en klare kippen van het spit kunt kopen. Die vindt je ook wel in Nederland, maar op een of andere manier heb ik nog steeds niemand gevonden die de kippen heeft kunnen evenaren die ik in Spanje eet. Hier vind ik ze te zout, te droog en ze smaken meestal allemaal hetzelfde. Waarschijnlijk door het gebruik van het zelfde kruidenmengsel.

In Spanje zijn ze naar mijn mening veel smakelijker maar ook vooral malser. Plus het feit dat de kippen gebraden worden met de lever en niertjes die ze, gek genoeg, hier verwijderen. Vraag me af waarom ze dat hier doen. Wij haalden vroeger bij mijn moeder in Santa Cristina d’Aro in de provincie Gerona onze kippetjes bij Elvira.

Helaas is zij er al lang mee gestopt, maar ik heb toch het geheim van haar overheerlijke kippetjes kunnen ontfutselen. Haar kippetjes werden zo mals omdat zij de avond van te voren de kippen in een bak met water met gehalveerde citroenen liet rusten (wat trouwens mijn oma ook altijd deed met kalkoen die zij voor Kerst maakte). In de morgen haalde zij ze eruit, depte ze droog en dan gingen deze met haar speciale kruidenmengsel aan het spit. Ook legde zij, in stukken gesneden en geschilde aardappelen in de opvangbak onderop van het spit, zodat de aardappelen gaar en bedropen werden met de sappen die de kippen afgaven. Ik maak nog steeds mijn kippetjes (ik zelf gebruik meestal poussins) volgens haar recept.

Kruidenmengsel van Elvira: (voor 1 grote kip)

1 eetlepel rozemarijn
2 eetlepels tijm
1 eetlepel knoflookzout
1/4 theelepel nootmuskaat
1/2 eetlepel oregano
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
zout naar smaak
2 citroenen (1 1/2 voor het water en 1/2 voor de holte)
1 knoflookteen

Leg de kip een avond van tevoren in een ruime bak met water en de gehalveerde citroenen. Zorg dat de kip onderstaan.

Meng de volgende dag alle droge kruiden door elkaar. Haal de kip uit het water en dep deze droog. Strooi wat van het kruidenmengsel in de holte van de kip en doe er een gehalveerde of 2 losse parten citroen en een knoflookteen bij. Wrijf de kip met wat olijfolie in en bestrooi deze met het kruidenmengsel. Prik met een vork in de dijen van de kip. Laat de kip een uur rusten. Rijg aan een spies en plaats in de oven.

Schil de aardappelen en snij deze in kleine stukjes. Was ze en dep ze droog en plaats deze in een lage ovenschaal met een klein beetje water onder in de oven onder de kip. Grill de kip een uur tot een uur en een kwartier, tot deze gaar en lekker bruin is. Hussel de aardappelen tijdens het grillen van de kip af en toe om.

Serveer met de aardappelen en een lekkere salade naar keuze.

Buen provecho!

29 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »