Koud roken (2)

image_printprintfriendly version

Hierbij, zoals eerder aangekondigd, een verslagje van onze tweede koud roken sessie (voor de eerste sessie klik hier). Dit keer werden we bijgestaan door Edwin, souschef bij Landgoed Groenhoven @EdSchellekens (op twitter) en hadden wij naast de spullen van de eerste sessie, het volgende er nog bij: marshmellows (wat uiteindelijk geen succes was), geitenkaas, zout en verder had Edwin werkelijk prachtige en hele fijne gegaarde eierdooiers mee. Met de eierdooiers en het zout deden we twee experimenten. Eentje volgens de methode van Paul en de andere volgens een nieuwe methode waar Edwin mee kwam en wat nogal voor wat opschudding zorgde op twitter aangezien we gingen roken met een soort hasjpijp. Spannend maar wel erg effectief!

Paul had een prachtige rookkast gebouwd en meegenomen, dit keer dus geen gedoe met bananendozen en pijpen. De kast zat mooi en goed in elkaar met ruimte om 2 rekjes te plaatsen en in plaats van de rijst pan had hij een beker met houtmot onderop geplaatst met daarin een soldeerbout van de Gamma. Hoe slim!

De te roken spullen hebben wij op de daarvoor bestemde rekjes geplaatst en daarna de stekker van de soldeerbout in het stopcontact gedaan. Gaat vanzelf smeulen. Paul maakte de rookkast van voren dicht met het bijpassende voorpaneel, nog even de naden dicht tapen en klaar waren we……. Tijd voor een wandelingetje en genieten van de prachtige omgeving tijdens het wachten.

Teruggekomen deden we het experiment met het apparaat van Edwin. Hij had naast het soort van hasjpijpje, een bijbehorende cloche (stolpje) mee waar de gegaarde eierdooiers en daarna het zout onder geplaatst werden.

Rookmot in het apparaatje…. aansteken van de rookmot en het slangetje werd aangesloten op de cloche.

Rook erin…..

paar minuten wachten en voilá….

Na ons rookexperiment werden we gefêteerd door Lizet op hele fijne biologische asperges die we in samen met zelfgeplukte koolzaadbloemetjes aten en natuurlijk onze rookwaar. Feestje!

Paul had voor ons zijn overheerlijke zelfgemaakte merguez maghreb worstjes mee, waar ik hierbij eens flink reclame voor ga maken. Deze nam ik mee naar huis en heb ik maandag heerlijk opgepeuzeld! Heerlijk!! Paul is bezig met de online verkoop van zijn zelfgemaakte wild vleesch producten. Check zijn site.

Conclusie in een notendop van onze tweede sessie: wij hadden dit keer de spullen één uur in de rookkast van Paul gelaten in plaats van 45 minuten. Iets te lang! Vijfenveertig minuten is lang zat. Alles had een goede rooksmaak, soms te. De plakken boter waren goed gerookt, mocht wat minder. De geitenkaas die door niet goed kijken van mijn kant, niet jong maar oud was, was helaas lekkerder zonder de rooksmaak. Volgende keer maar jonge geitenkaas mee. Het verschil tussen de eierdooiers en het zout die uit de kast kwamen en vanonder de cloche was praktisch identiek. De cloche is leuk voor kleine hoeveelheden, de rookkast van Paul voor grotere items en hoeveelheden.

Het blijft ontzettend leuk om te experimenteren vind ik, en gelukkig delen de anderen dezelfde mening, dus we gaan op naar de volgende koud roken sessie! Dit keer zijn we van plan vis koud te roken…… spannend!

 

 

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »