Confitura de ruibarbo con naranja y jengibre (rabarberjam met sinaasappel en gember)

image_printprintfriendly version

Heerlijk rabarber, ik heb het helemaal ontdekt sinds twee jaar. Als kind heb ik het nooit gegeten, misschien ligt het aan het feit dat er weinig rabarber in Spanje was? In ieder geval, na mijn experimenten van rabarber met de ras-el-hanout die ik van de foodswap binnenkreeg van Edith en een groot succes was, wilde ik er een jam van maken. Daardoor kan ik er in de zomer, herfst en winter nog van genieten. En combinatie met sinaasappel, gember, kruidnagel en vanille leek mij wel wat.

Rabarberjam met sinaasappel en gember: voor ongeveer 900 ml jam

500 gram rabarber
1 (bloed)sinaasappel
650 gram geleisuiker
1/4 theelepel kruidnagelpoeder
1 vanillepeul
1 stukje gember (je hebt een cm nodig)
60 ml sinaasappelsap

Verhit een pannetje met water tot het kookt en leg daar de sinaasappel in. Laat 3 minuten koken en giet af. Breng opnieuw water aan de kook en leg de sinaasappel erin en laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Hiermee zorg je dat de sinaasappel niet vreselijk bitter wordt. Haal uit het water en laat in een koude bak water afkoelen tot je hem makkelijk beet kunt pakken.
Schil een stukje gember van ongeveer 1 cm en rasp hem fijn. Hou apart.
Was de rabarber en snij in kleine stukjes. Verwarm het sinaasappelsap in een grote pan en voeg daar de stukjes rabarber en de opengesneden vanillepeul toe. Kook de rabarber op een laag vuur tot hij zacht is.
Snij ondertussen de afgekoelde sinaasappel in hele kleine stukjes. Voeg deze samen met de geleisuiker, de gemberrasp en de kruidnagelpoeder aan de zachte rabarber. Laat 5 minuten zachtjes koken en haal de vanillepeul eruit voor je de jam in steriele jampotten doet.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »