Patatas gratinadas al horno con aceite de hierbas (aardappelen uit de oven met kruidenolie)
Een aardappelgerechtje met een kruidenolie die ik gisteren gebruikte voor de tiras de pollo con panceta die je maakt met knoflook, tijm en rozemarijn. Je kwast de aardappelen ermee in, wat gedroogde gerookte jaranda erover of wat pimentón de la Vera (gerookte paprikapoeder) en hup in de oven.
Patatas gratinadas al horno con aceite de hierbas (voor 4 personen)
1 kilo nieuwe aardappelen van gelijke grootte
4 tenen knoflook
blaadjes van 8 takjes tijm
naalden van 4 rozemarijn takjes
100 ml olijfolie extra virgen
1 gerookte jaranda, fijngesneden of 1 theelepel pimentón de la Vera
zout en zwarte peper
Maak de kruidenolie door de gepelde knoflooktenen samen met de tijm, rozemarijn en de olijfolie fijn te malen met een staafmixer tot een mooie homogene emulsie. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de aardappelen en snij ze in de lengte doormidden. Kerf elke aardappelhelft een paar keer met een mes in en leg ze op een bakplaat met de snijkant naar boven.
Kwast de aardappelen in met de kruidenolie en snipper er de gerookte jaranda over of bestrooi met de gerookte paprikapoeder.
Bak de aardappelen 45 minuten in de oven tot ze gaar en een beetje bruin zijn geworden.
2 Comments