Sticky toffee pudding (dadelcake met heel veel karamel saus)
-
Post by bijzonder spaans
Sticky toffee pudding (dadelcake met heel veel karamel saus)
Een suikerbom dit, maar zo vreselijk lekker………..
Ik heb dit altijd willen maken nadat ik hem ooit geserveerd kreeg als dessert in een restaurant. Ondanks dat ik geen toetjesmens ben, was ik meteen verkocht. Komt misschien ook omdat ik gek ben op karamel en dadels. En laat dat er nou net inzitten;)
Dit is een aangepast recept die ik tegenkwam in het BBC Good Food Magazine.
De double cream kocht ik bij Marks & Spencer in Amsterdam. Daar heb je van die fijne grote potten voor weinig geld. Maar voor iedereen die niet in Amsterdam woont is het erg prettig te weten dat Jumbo ook double cream verkoopt.
150 gram dadels, ontpit
250 ml water
65 gram roomboter, op kamertemperatuur plus nog wat om in te vetten
175 gram donkere bastardsuiker
2 eieren, licht geklopt
225 gram zelfrijzend bakmeel
voor de karamel saus:
600 ml double cream (bij Jumbo of M&S)
350 gr lichte bastardsuiker
90 gram roomboter
Verhit water met daarin de dadels en laat 10-15 minuten zachtjes koken tot de dadels zacht zijn en het water grotendeels is verdampt.
Hevel over naar een blender en pureer tot een pasta. Zet apart.
Verwarm oven to 180 graden. Bekleed een ovenschaal van 22x22cm met bakpapier en besmeer met een beetje boter.
Klop boter met suiker door elkaar tot een luchtig geheel. Schenk beetje bij beetje het ei erbij terwijl je blijft kloppen.
Zeef de bloem en vouw erdoor heen. Roer op het laatst de dadelpuree er voorzichtig door.
Giet het mengsel in de ovenschaal en zet 25 tot 30 minuten in de oven.
Haal uit de oven, laat de oven aanstaan en laat de cake 10 minuten afkoelen.
9 Comments