Guirlache

image_printprintfriendly version

Guirlache is een soort van noga op basis van amandelen en karamel en vooral bekend in de provinciën van Aragón, Catalunya en Valencia. Deze van oorsprong Arabische en middeleeuwse lekkernij wordt met amandelen en suiker bereid, maar ik heb er nog hazelnoten en pijnboompitten aan toegevoegd. Guirlache is veel minder bekend dan de turrón die rond de kerst in heel Spanje gegeten wordt. Wil je de originele guirlache maken dan vervang je de hazelnoten en pijnboompitten voor amandelen.

Guirlache

100 gram amandelen
100 gram hazelnoten
50 gram (europese) pijnboompitten
250 gram suiker
2 eetlepels honing
1 eetlepel citroensap

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan tot ze bruin zijn. Haal van het vuur en zet ze apart. Strooi de amandelen en hazelnoten op een met bakpapier bekleede bakplaat en zet deze in een voorverwarmde oven van 150 graden. Laat ze in ongeveer 30 minuten, af en toe omscheppend, roosteren tot ze lichtbruin zien. Laat de noten afkoelen en hak ze grof samen met de pijnboompitten.

Verhit de honing met 1 eetlepel citroensap en voeg hier de suiker aan toe. Blijf roeren tot de suiker opgelost is. Laat het mengsel lichtbruin worden. Gooi hier het notenmengsel in en roer alles goed zodat de noten bedekt zijn met de karamel. Stort dit op een met roomboter ingevette bakplaat (of stuk alumiuniumfolie) en spreid zodanig met een spatel dat je een plak krijgt met van ongeveer anderhalve centimeter dik. Ga met een ingevette deegroller over de plak heen om hem mooi plat te maken.

Laat afkoelen en breek de guirlache in stukken of snij de guirlache als hij nog wat warm is in stukjes.

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »