Wortelsoep met harissa en gerookte paprikapoeder
-
Post by bijzonder spaans
Wortelsoep met harissa en gerookte paprikapoeder – een eenvoudig recept voor het maken van een soep op basis van geroosterde wortelen.
Een pittige wortelsoep geïnspireerd op een foto die ik voorbij zag komen op Instagram.
Ik ben gek op geroosterde wortelen en dit is de basis van deze ontzettend lekkere soep. De wortelen zijn eerst geroosterd met onder andere harissa en gerookte paprikapoeder. Nou dat klinkt toch wel goed dacht ik zo! Zeker nu het nog steeds zo koud is, kunnen we wel een hartverwarmend soepje gebruiken. Ik wel tenminste.
Dit lekkere pittige soep blus je wat af door er wat crème fraîche heen te roeren. Verder bestrooide ik het met wat geknipt bieslook en wat roze peperkorrels.
Ik serveerde deze Wortelsoep met harissa en gerookte paprikapoeder in tortillabakjes die ik maakte van de groentetortilla’s van No Fairytales. Niet alleen leuk voor de soep maar voor het vullen met een salade is ook een leuk idee. Onderaan deze post staat hoe ik het gemaakt heb.
500 gram wortelen, schoongemaakt en in stukjes van 1,5 cm
2 eetlepels harissa pasta (Marokaanse winkel)
theelepeltje gerookte paprikapoeder (picante als je van pittig houd)
theelepel gemberpoeder
1 eetlepel gembersap
zout
olijfolie
1 sjalot, fijngesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
1 eetlepel gedroogde tijm
1 flinke eetlepel tomatenpuree
citroensap
crème fraîche
Verwarm de oven op 200 graden.
Meng in een ovenschaal de harissapasta, gerookte paprikapoeder, gember, gembersap met 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met wat zout.
Doe hier de wortelen bij en hussel alles door elkaar zodat de wortelen goed bedekt zijn met de kruiden en olijfolie.
Schuif de ovenschaal 25-30 minuten in de oven.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en smoor hier de ui in tot hij zacht is. Voeg knoflook toe en bak een minuutje mee tot hij begint te ruiken. Doe hierbij de geroosterde wortelen bij en de tijm. Bak alles eventjes om.
Voeg de tomaten puree toe samen met het kokend water tot het geheel onderstaat en laat aan de kook komen. Kook alles zachtjes 10 minuten.
Pureer alles in een blender tot een supergladde massa en schenk er nog wat water bij als je de soep te dik vind. Breng op smaak met eventueel wat zout en citroensap.
Warm alles nog door in een pan en serveer in kommen met een eetlepel crème fraîche en garneer naar keuze.
pak tortilla’s van No Fairytales of gewone tortilla’s met diameter van 20 cm
Verwarm de oven op 180ºC. Leg de tortilla in een ovenvast bakje van 13 cm en zet 8/10 minuten in de oven. Haal de tortilla uit het bakje en zet nog even 2/3 minuten op zijn kop in de oven. Mocht hij daarvoor te slap zijn, draai dan je ovenbakje om en leg daar je tortilla over, zodat je die gebruikt als steun. Laat afkoelen en gebruik je tortillabakje voor het serveren van soep of salades.
afgeleid van het recept van Voila Vegan: oven roasted harissa carrot – tahini soup
2 Comments