Casa Saleta in Santa Cristina d’Aro

image_printprintfriendly version

Bij mijn moeder in het dorpje Santa Cristina d’Aro, is een klein winkeltje Casa Saleta genaamd. Dit is echt zo’n typisch Spaans winkeltje die mij doet herinneren aan mijn tijd dat ik in Madrid woonde, en waar er verschillende om de hoek zaten, en ik dagelijks mijn boodschappen deed. Het zijn winkels waar je de meest uiteenlopende producten kunt kopen op eetgebied, van losse gedroogde bonen tot gedroogde ingewanden van bacalao. Geen idee wat je daarmee moet, maar het zal ongetwijfeld een delicatesse zijn voor sommige.

Casa Saleta is naast ’tienda comestible’ (levensmiddelen) ook nog eens een ‘drogueria’ (drogisterij), ‘merceria’ (fournituren), ‘jardineria’ (tuinproducten) en een ‘ferreteria’ (ijzerhandel). Waar vind je dat nog??? Deze winkel, opgericht in 1870, wordt al 5 generaties lang gerund door leden uit dezelfde familie. Iedereen helpt mee in de winkel. Heerlijk, ik kan daar uren in rondstruinen!!! Je kijkt je ogen uit daar en waant je jaren terug in de tijd. Hun assortiment is enorm. De hele winkel is van boven tot onder volgestouwd met de meest uiteenlopende producten. En mocht je iets zoeken wat typerend is voor die streek, kun je het meestal in dit soort winkels vinden. Ik vond daar een heerlijke vinagre a la pulpa de pimiento de Espelette, maar ook de Ratafia een bekende kruiden likeur uit Catalunya.

Buiten staan de groenten en het fruit uitgestald onder een luifel tegen de zon, vind je er manden en zijn aan de gevel nog diverse ijzerwaren producten te zien. Binnen is het een bonte bedoeling zoals je kunt zien op de foto’s. Helaas verdwijnen dit soort familiebedrijven door de opkomst van de veel grotere en modernere supermarktketens. Zo vreselijk zonde! Dus mocht je in Spanje nog een soortgelijk winkeltje als Casa Saleta tegenkomen, ga erheen, geniet en doe je inkopen daar, zo houden we ze misschien wel in stand tegen het geweld van de opkomende grootgrutters.

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »