Stoofpot van zeekat of inktvis, paprika en tomaat

Stoofpot van zeekat of inktvis, paprika en tomaat – estofado de sepia con pimientos y tomate is een recept voor een heerlijke Spaanse stoofpot met paprika, tomaat en gerookte paprikapoeder.

Ik had in de vriezer nog wat schoongemaakte zeekat (sepia).
Als mijn visboer die heeft dan koop ik die, maak hem schoon en vries hem in. Ik ben er dol op, maar dit gerecht is zeer zeker ook goed te maken met normale inktvis (calamares) die wat makkelijker te verkrijgen is.
Beide zijn geweldig in stoofschotels en maken het inktvis/zeekat vlees (als je het zo mag noemen) botermals.
Zoals eerder vermeld is het bereiden ervan niet heel moeilijk. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je de zeekat/inktvis heel kort bakt/frituurt of heel lang laat stoven. Daartussen wordt hij rubberachtig en nee dat is niet bepaald smakelijk.

Stoofpot van zeekat of inktvis, paprika en tomaat

Stoofpot van zeekat of inktvis, paprika en tomaat

 

400 gram schoongemaakte inktvis of zeekat
1 theelepel gerookte paprikapoeder (dulce)
1 theelepel korianderzaad, grof geplet
rasp van een halve citroen
1 theelepel chilivlokken (ik gebruikte chipotle vlokken)
1 knoflookteen, fijngesneden
3 eetlepels olijfolie

Stoofpot van zeekat of inktvis, paprika en tomaat

1 rode ui, fijngesneden
1 blik tomaten op sap, uitgelekt en fijngesneden
1 rode, gele of groene paprika, in stukjes gesneden
blaadjes van 4 takjes tijm
500 ml witte wijn
peterselie of koriander
zwarte peper en zout
3 eetlepels olijfolie

Stoofpot van zeekat of inktvis, paprika en tomaat

Snij de zeekat of inktvis in stukjes, reepjes of ringen en leg in een schaal die groot genoeg is.
Meng de olijfolie met de gerookte paprikapoeder, korianderzaad, citroenrasp, chilivlokken en knoflook. Geef er een draai zwarte peper over, giet over de zeekat en meng alles goed door elkaar.
Zet minstens 2 uur tot 24 uur weg in de koelkast.

Stoofpot van zeekat of inktvis, paprika en tomaat

Verhit de olijfolie in een pan en smoor hierin de ui tot deze zacht geworden is. Voeg hieraan de inktvis/zeekat toe en bak alles 5 minuten mee tot de inktvis niet meer transparant is.
Bak nu de stukjes paprika en tijm een minuut mee en voeg de tomatenstukjes toe. Roer alles goed om en schenk de wijn erbij tot het geheel net onder staat.
Leg een deksel op de pan en laat 1 uurtje stoven tot de inktvis/zeekat mals is. Breng op smaak met wat peper en zout en bestrooi voor het serveren met wat peterselie of koriander.
Lekker met witte rijst.

Stoofpot van zeekat of inktvis, paprika en tomaat

6 Comments

  1. Erik januari 28, 2017 at 11:44

    Me gusta! Klinkt behoorlijk Portugees (met de koriander), of zit ik er dan helemaal naast?
    We hebben hier nog een octopus in de vriezer liggen, ga m’n wederhelft over halen om hiermee deze dis te maken .

    • bijzonder spaans januari 29, 2017 at 12:05

      Hey Erik, niet dat ik weet. Het is afgeleid van een Spaanse, beetje saai, recept. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door een marinade te maken voor de zeekat.
      Ik gebruik normaal helemaal geen verse koriander aangezien ik er geen fan van ben. Ik vervang het altijd door peterselie. Maar korianderzaad daarentegen vind ik wel lekker.
      Hoop dat je het gaat proberen, wij vonden het heerlijk in ieder geval hier thuis.

  2. Niels Drenth februari 2, 2017 at 07:48

    Hee,

    Klinkt erg goed!!!! een hoop van je andere recepten trouwens ook 馃槈

    Ik kan inktvis erg waarderen op z’n tijd, helemaal in combinatie met wijn.

    Groet,

    Niels

  3. Erik februari 6, 2017 at 17:08

    Buenas Didi, even een korte follow-up. We hebben een zeekat besteld en gisteren deze dis gemaakt. Was erg lekker! Omdat we van koriander houden, hebben we die erover heen gedaan ipv peterselie.
    Bedankt weer voor je recept!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:

Volg me op Instagram!

Translate »