Estofado de sepia con gambitas al vermú (stoofpotje van inktvis met garnaaltjes in vermouth)

image_printprintfriendly version

Estofado de sepia con gambitas al vermú (stoofpotje van inktvis met garnaaltjes in vermouth)

Een tijdje geleden alweer kreeg ik een aantal producten toegestuurd van het public relation bureau Kroon op het Werk. Hierbij zaten onder andere van die hele fijne Hollandse lekkere garnaaltjes ter promotie van het Nederlands Visbureau. Een deel was gepeld en een deel ongepeld.

Ik ben dol op die kleine garnaaltjes en moet stiekem bekennen dat ik ze zelf vele malen verkies boven de gambas die je hier in Nederland kunt kopen. De lekkerste gambas eet je toch wel in Spanje en de lekkerste garnaaltjes hier in Nederland.
Dus absoluut geen straf om daar iets mee te doen in combinatie met een Spaans gerecht. Van de schillen en koppen van de ongepelde garnalen kun je een overheerlijke garnalenbouillon maken.
Geen tijd of zin om dat te doen? Gebruik dan gewoon een kant en klare visbouillon.

Estofado de sepia con gambitas al vermú

Estofado de sepia con gambitas al vermú is een klein fijn gerechtje en zo gemaakt. De truc om malse inktvis te krijgen is om hem of heel kort te bereiden of heel lang te laten stoven. Aan het einde van het recept geef ik je een tip als je de inktvis toch te hard vind naar je smaak. Het leuke aan dit recept is dat je het van te voren kunt klaarmaken en even snel opwarmt voor je aan tafel gaat. Erg lekker met witte rijst en een fijne groene salade.

Estofado de sepia con gambitas al vermú

Estofado de sepia con gambitas al vermú (voor 2 personen)

200 gram inktivsringen of 400 gram verse inktvis
250 gram pelgarnalen (hou je ongeveer 100 gram gepelde van over)
2 kleine sjalotjes, fijngesneden
50 ml witte vermouth (noilly prat)
1 theelepel tomatenpuree
rasp van een halve sinaasappel
peterselie, fijngesneden
2 eetlepels olijfolie
peper en zout

Estofado de sepia con gambitas al vermú

Voor de garnalenbouillon:
schillen en koppen van de 250 gram pelgarnalen
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder (dulce)
1 laurierblaadje
5 zwarte peperkorrels
plakje of stukje schil van een citroen
500 ml water

Estofado de sepia con gambitas al vermú

Garnalenbouillon: Maak de inktvis schoon of laat je visboer het doen en snij in ringen.
Pel de garnalen en maak een garnalenbouillon door ze heel even in wat olijfolie aan te zetten en dan met de gerookte paprika te bestrooien. Roer alles goed om en schenk het water erbij. Doe het laurierblaadje, peperkorrels en citroen erbij en laat 30 minuten zachtjes sudderen.
Bekleed een vergiet met een stuk kaasdoek en giet de bouillon erin terwijl je het vocht opvangt in een maatbeker of kom. Druk met een lepel of met vijzel het vocht zoveel mogelijk uit de koppen.
De bouillon is echt geweldig lekker en kun je invriezen mocht je over hebben.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een diepe koekenpan en bak op een middelmatig vuur de sjalotjes tot ze bruin beginnen te worden. Giet de vermouth erbij samen met de tomatenpuree en laat inkoken. Voeg al roerend de inktvisringen toe, de sinaasappelrasp en schenk 200 ml garnalenbouillon erbij.
Laat 5 minuutjes zachtjes koken tot de inktvis niet meer transparant en zacht is. Voeg de garnaaltjes toe zodat ze een beetje kunnen opwarmen, bestrooi met peterselie en breng op smaak met peper en zout.

Estofado de sepia con gambitas al vermú

Lekker met rijst.
TIP: Mocht je de inktvis te hard of rubberachtig vinden voor je de garnaaltjes toevoegt, laat dan de inktvis zachtjes 30 minuten stoven tot hij botermals is en voeg dan pas de garnaaltjes toe.

Afgeleid van een recept uit Love Cocina

 

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »