Canelones

image_printprintfriendly version

Als kind gingen wij in de zomer elke zondagmiddag met mijn grootouders eten bij “Club Nautico” in Villanova y la Geltrú, een dorpje ten zuiden van Barcelona. Daar aten wij elke zondag als voorgerecht canelones. Nog steeds is dit gerecht, na al die jaren, favoriet in mijn familie en bestellen het als wij het op een menukaart zien staan.
Zelf maken is een tikkie bewerkelijk maar echt de moeite waard. Hierbij het recept die ik laatst maakte uit het nieuwste boek van Rick Stein. Deze canelones vielen bijzonder in de smaak bij de familie.
Normaal wordt dit gerecht in Spanje geserveerd als voorgerecht, maar gezien de rijkheid ervan kan hij ook heel goed dienen als hoofdgerecht.

Canelones (voor 4 personen)

25 gram gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
30 gram roomboter
1 fijn gesneden ui
2 fijngesneden knoflookteentjes
225 gram kalfs- of kippengehakt
225 gram varkensgehakt of half-om-halfgehakt
100 gram heel fijn gesneden serranoham
25 gram bloem
300 ml volle melk
1 theelepel fijngehakte peterselie
vers geraspte nootmuskaat
16 lasagnavellen
100 gram geraspte manchego kaas
zout en peper

voor de bèchamelsaus:
1 kleine ui, gehalveerd
6 kruidnagels
4 verse laurierblaadjes
1,2 liter volle melk
80 gram roomboter
80 gram bloem

Week de porcini 30 minuten in heet water. Giet af en snij heel fijn.
Steek voor de bèchamelsaus de kruidnagelen in de gehalveerde ui en doe deze samen met de melk en de laurierblaadjes in een steelpan. Breng aan de kook, zet daarna apart om af te koelen.


Laat voor de vulling boter smelten in een pan, voeg hier de ui en knoflook aan toe en laat alles zachtjes 10 minuten bakken tot het zacht is maar niet bruin. Voeg hieraan de fijngesneden porcini en het gehakt toe en bak al roerend alles op middelmatig vuur 3 tot 4 minuten.
Maal de serranoham kort in een keukenmachine tot deze fijngesneden is. Doe bij het gehakt en bak 2-3 minuten. Roer de bloem er nu door en laat alles 1 minuten koken voor je de melk beetje bij beetje er doorheen roert. Laat al roerend aan de kook komen en op een zacht vuur 5 minuten garen, waarbij je af en toe alles omroert. Strooi de peterselie erover en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Kook de lasagnavellen 4 ã 5 minuten in kokend water met wat zout en olijfolie tot ze een beetje zacht zijn en je ze makkelijk kunt oprollen. Snij in vierkanten en schep op elk vel 2,5 eetlepel van het gehaktmengsel en rol deze op. Leg de canelones naast elkaar met de naad naar beneden in een lage ovenschaal of in kleine ovenschaaltjes als je ze persoon wil serveren.


Verhit de oven op 220 graden.
Giet de afgekoelde melk door een zeef waarbij je de melk in een maatbeker of kan opvangt.
Verhit een koekenpan met de boter en roer hier de bloem door, laat 1 minuut zachtjes bakken. Roer beetje bij beetje de melk erdoor en laat alles zachtjes al roerend 5 minuten koken totdat je een gladde en dikke saus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de saus over de canelones en besprenkel ruim met de geraspte manchego kaas. Bak 30 minuten in de oven goudbruin.

In Spanje kun je pakjes met kleine vellen canelones kopen in de supermarkt. Hier in Nederland vond ik bij Jumbo van het merk Barilla, kant en klare cannelloni rolletjes die je 4 minuten in water moet koken. Ze zijn dan nog niet gaar, maar je kunt ze wel makkelijk vullen dan.

Bron: boek Rick Stein’s Spain

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »