Venkel en aardappelsoep

image_printprintfriendly version

Venkel en aardappelsoep – een aangepast recept van Marte Marie Forsberg afkomstig uit haar prachtige boek The Cottage Kitchen.

Ik ben een groot bewonderaar van Marte Marie Forsberg, niet alleen als fotografe en kok, maar ook vanwege haar geweldig tot de verbeelding sprekende verhalen. Dus ik was zo blij dat ze een kookboek had geschreven en kon niet wachten tot ik het in huis had. Het is een prachtig en geweldig inspirerend boek en een aanrader.

Een van de recepten die mij onmiddellijk aansprak was de venkel en aardappelsoep die erin stond. Ik ben dol op venkel en deze soep leek mij geweldig lekker. En dat was hij zeer zeker. Ik heb wel wat aangepast aan het recept aangezien ik geen steranijs in huis had en naar mijn mening dillezaad het geweldig doet in combinatie met venkel.

Hierbij mijn versie van de venkel en aardappelsoep en tevens een foto van hoe het wel eens mis kan gaan terwijl je aan het fotograferen bent en je lensdop ineens in de soep valt. Ik vond het achteraf wel een grappige foto om die te laten zien.

Venkel en aardappelsoep

Venkel en aardappelsoep

 

1 eetlepel olijfolie, plus nog wat ter decoratie
3 eetlepels ongezouten roomboter
300 gram venkel, schoongemaakt en in stukken gesneden
1/2 grote ui, grof gehakt
1 kleine selderij stengel, schoongemaakt en in stukken gesneden
1 knoflookteen, fijngehakt
1 eetlepel dillezaad
1 theelepel venkelzaad
800 ml tuinkruidenbouillon
120 ml crème fraîche
200 gram aardappelen, geschild en in stukken gesneden
zout en versgemalen zwarte peper
dille takjes ter decoratie

Venkel en aardappelsoep

Wrijf in een vijzel het dillezaad en venkelzaad grof.
Verhit de olijfolie samen met 2 eetlepels boter is een pan. Smoor hierin op middelmatig vuur de venkel, ui, knoflook, selderij, dillezaad en venkelzaad 5 minuten tot de groenten zacht zijn geworden.
Roer regelmatig om. Hevel de groenten over naar een bord.

Voeg een scheutje van de bouillon aan de pan om de aanbaksels los te roeren en laat dit 2 à 3 minuten zachtjes koken.
Doe de aardappelen in dezelfde pan samen met de rest van de boter en kook ze 5 minuten voor je de rest van de bouillon eraan toevoegt. Breng het geheel aan de kook en laat op een redelijk zacht vuur 10 tot 15 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn.
Voeg hier de venkel en groenten weer aan toe en de crème fraîche. Roer de crème fraîche los en laat nog 5 minuten doorkoken tot alles zacht is.

Hevel de soep over naar een high speed blender en laat draaien tot de soep fluweelzacht geworden is. Als je een gewone blender hebt, raad Marte Marie je aan het in gedeeltes te doen.
Mocht je de soep te dik vinden, leng hem aan met wat heet water en breng op smaak met zwarte peper en zout.
Besprenkel de soep met wat druppels olijfolie voor het serveren en decoreer met wat dille takjes en een flinke draai verse zwarte peper.

 

Venkel en aardappelsoep

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »