Caracoles

image_printprintfriendly version

Weer iets typisch Spaans, wat je alleen in Spanje kunt vinden en eten. Kleine slakjes die je per kilo op de markt kunt kopen, maar als je ze zelf maakt stukken goedkoper zijn dan in welk restaurant dan ook. Ik sprak iemand op de markt in Gerona die mij vertelde dat een kilo slakken momenteel € 10 doen voor zeg maar 150 slakken, terwijl je in een restaurant in Spanje waar ze dit gerecht serveren, je € 10 voor een stuk op 30 slakjes betaald. Tel uit je winst…..

Ok, niet voor iedereen weggelegd, je moet er inderdaad van houden. Maar ook slakken zijn een traditioneel gerecht in de Spaanse keuken. Zeker in het voorjaar/zomer.

Bij deze een recept uit het kookboek Las cocineras de Sils. Dit boek is een hommage aan de traditionele keuken van het dorpje Sils in de provincie van Gerona, geschreven door de oma’s van het dorp zodat deze recepten niet verloren zullen gaan.

Caracoles a la llauna

300 slakken
1 butifarra
2 tomaten
2 uien
olijfolie
zout
peper

Maak de slakken schoon door ze verschillende keren te spoelen met water en azijn, totdat ze geen slijm meer hebben.
Kook ze een tijdje in water en giet het water af en laat ze rusten in een vergiet zodat ze goed kunnen uitlekken.
Maak een sofrito door de ui goudbruin te bakken in wat olijfolie en voeg hieraan de tomaten, ontdaan van vel en pitjes. Bak op een zacht vuur ongeveer 20 minuten tot je een soort van marmelade hebt.
Haal het vel van de butifarra en bak dit kort in wat olijfolie.
Meng de helft van de sofrito met de butifarra. Leg de slakken op een bakplaat geschikt voor de oven en bedruppel ze met een drup olijfolie en vul met behulp van een theelepel in elke slak de helft van de sofrito (de saus) en het mengsel van butifarra en sofrito.
Schuif alles in de een voorverwarmde oven van 160 graden en bak de slakken gedurende 45 minuten.

Een Llauna is een vierkante bakplaat met opstaande randen die speciaal gebruikt wordt in Spanje voor het bakken en geschikt voor hoog vuur of in de oven.

Bron: Las cocineras de Sils. Foto caracoles: met dank aan Cuinats Jotri

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »