Salade met visconserven

image_printprintfriendly version

Salade met visconserven of ensalada marinera een recept voor een salade met visconserven zoals in Spanje vaak op het menu staat.

Als je in Spanje in de supermarkt loopt sta je versteld hoeveel visconserven je daar vindt in vergelijking met hier in Nederland. Visconserven zijn erg belangrijk voor Spanje. En daar maken ze dankbaar gebruik van, ook in deze salade met visconserven of ensalada marinera die vaak op een menukaart in een restaurant te vinden is.

Salade met visconserven

Dit is een salade die het altijd in elk jaargetijde goed doet en je kunt er van alles aan toevoegen.
Laat hierbij je fantasie de vrije loop. Ik maak hem bijvoorbeeld vaak met kikkererwten of grote witte bonen. Een heerlijke combi en meteen een maaltijdsalade.
Maar de basis van deze salade is altijd tomaat, ui en sla.
In de zomer eet je hem als lunch met wat brood maar ook in de winter doet dit gerecht het erg goed als voorgerecht.

Ik weet dat het momenteel geen tomaten seizoen is, daar is het nog een beetje te vroeg voor. Maar in Spanje kwam ik deze geweldig fijne Raf tomaten tegen en die heb ik meegenomen en in deze salade verwerkt.
Niet iedereen kan aan deze geweldig lekkere tomaten komen helaas, tenzij je zelf in Spanje woont, dus kun je ze vervangen voor smakelijke kleine cherry tomaatjes. De enige Nederlandse tomaten die momenteel en in de winter smaak hebben naar mijn mening.

Salade met visconserven

Verder nam ik uit Spanje nog escamas de pimentón ahumado (vlokken van gerookte paprika) mee die de salade een prettige pittigheid gaf. Maar dat is absoluut optioneel want ook dit product is denk ik niet in Nederland verkrijgbaar.
En mocht je van pittig houden en die absoluut aan deze salade willen toevoegen, dan zou ik dat vervangen voor chilivlokken.

Salade met visconserven

Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen

Salade met visconserven

100 – 150 gram diverse slasoorten (eikenblad, rucola, mizuna, Little Gem, veldsla)
3 lekkere rijpe coeur de boeuf tomaten
kleine ui
blikje sardientjes
blikje tonijn op olie
handje olijven zonder pit
1 of 2 hard gekookte eieren, in partjes gesneden
fruitige olijfolie (bijv. 100% Arbequina)
mooie sherry- of moscatel azijn
versgemalen zwarte peper en zout

Salade met visconserven

Was en droog de verschillende slasoorten en scheur ze in stukken.
Snij de tomaten in mooie plakken en leg op een mooie presenteerschaal. Verdeel de sla erover.
Laat de sardientjes en tonijn goed uitlekken, verwijder voorzichtig de ruggengraat van de sardientjes en voeg tonijn en sardientjes aan je salade toe.
Snij de ui in ringen en verdeel de ringen over de salade.
Garneer de salade met visconserven met de olijven en de eieren en geef een goede draai versgemalen zwarte peper erover. Maal eventueel wat gerookte paprika escamas (vlokken) erover als je die hebt. Deze kun je vervangen door wat chilivlokken als je van pittig houd.

Salade met visconserven

Normaal wordt bij deze salade gewoon een fles olijfolie en azijn op tafel gezet, waarmee je naar eigen smaak je salade op smaak kunt brengen. Mocht je daar geen zin in hebben maak dan als volgt de vinaigrette.
Voor de vinaigrette reken je 1 eetlepel azijn op 3 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en een beetje zout en besprenkel daar je eigen salade mee.

Salade met visconserven

Verdere suggesties wat je aan de salade kunt toevoegen: kikkererwten, linzen, grote witte bonen, artisjokharten, kappertjes, maïs, doperwten, haricots verts. En het staat je natuurlijk vrij andere visconserven te gebruiken al vind ik persoonlijk tonijn en sardientjes heel goed samen gaan.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »