Sticky toffee pudding (dadelcake met heel veel karamel saus)

Sticky toffee pudding (dadelcake met heel veel karamel saus)

Een suikerbom dit, maar zo vreselijk lekker………..
Ik heb dit altijd willen maken nadat ik hem ooit geserveerd kreeg als dessert in een restaurant. Ondanks dat ik geen toetjesmens ben, was ik meteen verkocht. Komt misschien ook omdat ik gek ben op karamel en dadels. En laat dat er nou net inzitten;)
Dit is een aangepast recept die ik tegenkwam in het BBC Good Food Magazine.

De double cream kocht ik bij Marks & Spencer in Amsterdam. Daar heb je van die fijne grote potten voor weinig geld. Maar voor iedereen die niet in Amsterdam woont is het erg prettig te weten dat Jumbo ook double cream verkoopt.

Sticky toffee pudding (dadelcake met heel veel karamel saus)

Sticky toffee pudding

150 gram dadels, ontpit
250 ml water
65 gram roomboter, op kamertemperatuur plus nog wat om in te vetten
175 gram donkere bastardsuiker
2 eieren, licht geklopt
225 gram zelfrijzend bakmeel

Sticky toffee pudding (dadelcake met heel veel karamel saus)

voor de karamel saus:
600 ml double cream (bij Jumbo of M&S)
350 gr lichte bastardsuiker
90 gram roomboter

Verhit water met daarin de dadels en laat 10-15 minuten zachtjes koken tot de dadels zacht zijn en het water grotendeels is verdampt.
Hevel over naar een blender en pureer tot een pasta. Zet apart.
Verwarm oven to 180 graden. Bekleed een ovenschaal van 22x22cm met bakpapier en besmeer met een beetje boter.
Klop boter met suiker door elkaar tot een luchtig geheel. Schenk beetje bij beetje het ei erbij terwijl je blijft kloppen.
Zeef de bloem en vouw erdoor heen. Roer op het laatst de dadelpuree er voorzichtig door.
Giet het mengsel in de ovenschaal en zet 25 tot 30 minuten in de oven.
Haal uit de oven, laat de oven aanstaan en laat de cake 10 minuten afkoelen.

Sticky toffee pudding (dadelcake met heel veel karamel saus)

Maak, als de cake in de oven staat, de saus door 300 ml room met de suiker en boter al roerend aan de kook te brengen. Laat 10 minuten of iets langer koken inkoken. Haal van het vuur, laat 10 minuten afkoelen en roer de overige room erdoor.
Haal de cake uit de vorm, snij horizontaal doormidden en leg de onderkant terug in de vorm met bakpapier. Schenk een deel van de karamelsaus over de cake zodat hij bedekt is met saus. Plaats de bovenkant erop en zet nog 15 minuten in de oven.
Serveer warm of koud in stukken met wat extra karamelsaus.

Sticky toffee pudding (dadelcake met heel veel karamel saus)

9 Comments

  1. Lucie mei 19, 2015 at 09:16

    Enig idee wat nog meer double cream kan vervangen? Mascarpone misschien?

    • bijzonder spaans mei 19, 2015 at 09:26

      Hoi Lucie,
      Double cream heeft een vetgehalte van 48%. Je kunt het vervangen door creme fraiche met een hoog vetgehalte (40%).
      Ergens las ik dat je mascapone kunt mengen met creme fraiche als vervanging.
      Heb het zelf om eerlijk te zijn niet zelf uitgeprobeerd maar hoor heel graag je bevindingen:)

  2. Lucie mei 19, 2015 at 11:07

    Bedankt. Crème fraîche met hoog vetgehalte kan ik hier (Fr.) overal kopen. Ik zoek wel naar 48% vet-dingen.

  3. I am Cooking with Love mei 19, 2015 at 13:27

    Wat heeft de ‘bastard’ suiker jou aangedaan? hahahaha. Basterdsuiker. Ja, sorry ik kon het niet laten. :-)

  4. Nicole Vandenbroele mei 19, 2015 at 15:34

    kan je de saus niet vervangen door dulce de leche zodat het minder vet en calorierijk is?

    • bijzonder spaans mei 19, 2015 at 15:50

      Het lijkt mij heel goed mogelijk om de saus te vervangen voor dulce de leche Nicole.
      Al ben ik persoonlijk zelf meer een liefhebber van deze caramelsaus;) Ben helaas niet echt heel dol op de smaak van dulce de leche…

  5. Kelly juni 1, 2015 at 20:38

    Ongelofelijk wat maak jij mooie foto’s zeg!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »