Soep van de markt (sopa del mercado)

image_printprintfriendly version

Soep van de markt (sopa del mercado) een recept voor een zomerse maaltijdsoep met artisjokken, tuinbonen, doperwten, cavolo nero, spinazie en opperdoezer ronde.

Wie mij op Instagram volgt weet dat ik elke zaterdag naar de boerenmarkt op de Noordermarkt in Amsterdam ga en daarvan een foto op Instagram plaats.
De biologische markt is voor mij een bron van inspiratie voor wat ik dat weekend ga maken en ga eten. Ik eet en koop heel graag biologische seizoensgebonden groenten.
Zoals de geweldig lekkere ‘Opperdoezer Ronde’ die voor mij het meest smakelijke aardappelras is en van Nederlandse bodem.
Maar tevens ben ik altijd in om met nieuwe producten die ik op de markt vind te experimenteren en te fotograferen al dan niet voor de blog. Een hoop daarvan vind je terug op Instagram.

Cavolo nero of palmkool is een Italiaanse koolsoort die je een beetje kunt vergelijken met boerenkool. Een koolsoort die bijzonder smakelijk is en bij de meeste biologische supermarkten te koop is.

Soep van de markt (sopa del mercado)

Het is nou niet bepaald zomer momenteel. Sterker nog, ik werd zelfs grieperig van dat weer en maakte met mijn buit van vorige zaterdag meteen een maaltijdsoep van prachtige toch wel zomerse groenten. Dat werd deze soep van de markt of in het Spaans sopa del mercado.
De soep krijgt een waanzinnige lekkere smaak van de artisjokken. Ik koop meestal bewust baby artisjokken, als ik ze kan vinden dan, omdat je ze bijna in zijn geheel kunt eten. Bij gebruik van grote artisjokken snij dan de beharing, die zich in het hart bevinden, er met een lepeltje uit.

Soep van de markt (voor 3 personen)

 

4 bladen cavolo nero
handje vol wilde spinazie
1/2 kilo tuinbonen
250 gram doperwten
1/2 struik broccoli
4 of 5 baby artisjokken
citroensap
2 middelgrote opperdoezer ronde of een ander soort aardappel
1 kleine rode ui, fijngesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
theelepel gerookte paprikapoeder
theelepel gedroogde tijm
2 liter water
2 tuinkruiden bouillon blokje
scheutje olijfolie

Soep van de markt (sopa del mercado)

Dop de doperwten en tuinbonen en kook de tuinbonen een minuut in kokend water. Koel ze af onder de koude kraan, dop ze opnieuw en zet apart bij de doperwten.
Was en droog de cavolo nero en spinazie en snij in repen.
Schil de aardappelen en snij ze in kleine hapklare stukken en bewaar ze in wat water tot gebruik. Was de broccoli en snij ze in niet al te kleine roosjes.
Verwijder de steel van de artisjokken en de buitenste harde bladeren tot je aan de licht bleke bladeren bent gekomen. Snij de harde bovenkant van de blaadjes eraf en leg in een bak met water met citroensap om verkleuren zoveel mogelijk tegen te gaan.

Soep van de markt (sopa del mercado)

Verhit wat olijfolie in een grote pan en smoor hierin 10 minuten de ui tot hij zacht geworden is maar niet bruin. Voeg hieraan de knoflook toe en bak 1 minuut al roerend om.
Bestrooi met de gerookte paprikapoeder en de tijm en roer alles even om. Doe de aardappelen  en de artisjokken bij (zonder het water van beide!) en roerbak een paar minuten mee.
Giet het water erbij en de bouillonblokjes en laat alles zachtjes 10 minuten koken.
Voeg doperwten, broccoli en de cavolo nero toe en laat 3 minuten meekoken. Zet het vuur uit en voeg tuinbonen en spinazie toe en laat 5 minuten staan zodat deze ook warm zijn.
Breng eventueel nog op smaak met peper en zout en serveer.

Soep van de markt (sopa del mercado)

 

Bewaren

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »