Citroenolie

image_printprintfriendly version

Citroenolie – niks is lekkerder dan het zelf maken van je eigen citroenolie. Hierbij een heel makkelijk recept.

Jaren geleden, in de tijd dat ik nog olijfolie uit Spanje importeerde zaten daar ook onder andere citroenolie en sinaasappelolie bij. Allebei vreselijk lekker, zeker als je een frisse dressing wil maken voor een salade. Maar mijn absolute favoriet was toch wel de citroenolie aangezien ik nu eenmaal dol ben op citroen en die altijd in huis heb.

Hoe heerlijk was het toen ik een super eenvoudig recept ervan tegenkwam die ik zelfs vele malen lekkerder vind dan de citroenolie ik destijds importeerde.

citroenolie

Dit recept is zo heerlijk en makkelijk te maken en het blijft nog eens een half jaar goed in je koelkast. Al denk ik dat die veel eerder al op zal zijn. Dus een goede reden het eens te proberen.

Het recept is afgeleid van een recept uit het boek ‘Love your lunch’ van Sean Wainer, die hier bij mij om de hoek een broodjeszaak/traiteur heeft. In het oorspronkelijke recept voegt hij oregano en chili vlokken aan de olie toe. Ik persoonlijk vind hem lekkerder met rozemarijn of tijm. Maar smaken verschillen nietwaar?

Citroenolie

250 ml goede olijfolie, liefst extra virgen
2 biologische citroenen
1/2 theelepel gedroogde rozemarijn of tijm

citroenolie

Was en droog de citroenen en schil met behulp van een dunschiller het citroenschil in dunne repen zonder al te veel van het wit mee te schillen.
Pers het sap van de citroenen uit en zet deze apart.

citroenolie

Verhit een steelpannetje met de olijfolie met citroenschillen en de gedroogde rozemarijn of tijm als je die gebruikt.
Zodra de citroenschillen boven komen drijven haal je de pan van het vuur en laat je de olie afkoelen tot kamertemperatuur. Giet alles door een fijne zeef, waarbij je de olie opvangt in een steriele fles of pot.

citroenolie

Schenk het citroensap bij de verkregen citroenolie. Draai de fles dicht of sluit de pot en schud alles goed om voor gebruik.
Bewaar de olie tot maximaal 6 maanden in de koelkast. De olie zal wat gaan stollen dus haal 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.

citroenolie

Het is niet alleen heerlijk om het als dressing over salades te gebruiken, maar ook heerlijk over vis.

6 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »