Bloedsinaasappelen in karamel

image_printprintfriendly version

Bloedsinaasappelen in karamel – een eenvoudig recept om een heerlijk dessert te maken met bloedsinaasappelen die nu in het seizoen zijn.

Het is weer bloedsinaasappeltijd en die duurt maar enkele weken (van eind december tot half/eind maart), dus reden voor mij om met een oud recept aan de slag te gaan.

De ‘Moro‘ sinaasappelen uit Sicilië, zijn nu volop verkrijgbaar. Ik vond en zag ze bij mijn natuurwinkel (Ekoplaza/Marqt) en op de boerenmarkt (Noordermarkt en Haarlemmerplein in Amsterdam).
Meteen maar een lekker receptje met deze overheerlijke lekkernij, bloedsinaasappelen in karamel.
Dit fijne recept komt uit José Pizarro’s boek ‘Spaanse smaken’, een geweldig boek en absolute aanrader voor liefhebbers van de Spaanse keuken.

Bloedsinaasappelen in karamel

Bloedsinaasappelen in karamel

 

5 bloedsinaasappelen
200 gram fijne tafelsuiker
100 ml water
50 ml sinaasappelsap

Bloedsinaasappelen in karamel

Snij de onder- en bovenkant van vier sinaasappelen en schil ze met een scherp mes. Zorg dat je het witte gedeelte, die bitter is, wegsnijdt.
Snij de sinaasappels in dunne plakjes en haal eventuele pitten eruit.

Pers de overige bloedsinaasappel uit en meet 50 ml sap af. Zet deze met de sinaasappelplakjes apart.

Bloedsinaasappelen in karamel

Verwarm in een steelpan op zacht vuur de suiker en het water en laat de suiker oplossen. Niet roeren of de pan ronddraaien, je zult zien dat de vloeistof helder wordt als de suiker is opgelost. Zet nu het vuur hoger en laat koken tot de suiker een lichte karamelkleur krijgt. Als het goed is ruik het al naar karamel.
Zet het vuur uit, zet op een koude ondergrond om het kookproces te stoppen en roer het sinaasappelsap erdoor. Let op, het gaat wel spetten! Blijf roeren tot het stopt met borrelen en het sap goed gemengd is met de karamel.

Bloedsinaasappelen in karamel

Laat iets afkoelen en schenk de warme vloeistof over de sinaasappelschijfjes of voeg de sinaasappelschijfjes aan de pan toe. Roer voorzichtig en alles goed om en laat minstens 1 uur in de koelkast staan voor je ze gaat serveren.

Bloedsinaasappelen in karamel

Lekker met dikke Griekse yoghurt en wat fijngesneden munt en wat gehakte pistache noten erover. En ongetwijfeld ook erg lekker in combinatie met ijs!

Bloedsinaasappelen in karamel

 

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »