Soep met rijst en kokkels – een heerlijke recept voor een maaltijd soep met rijst, kokkels, prei, tomaat, dragon, saffraan en gerookte paprikapoeder.
Ik ben dol op soep en in de winter al helemaal. Zeker als het een heerlijke maaltijdsoep is. Een van mijn favoriete maaltijdsoepen is die wel met rijst. Zolang ik mij kan herinneren maak ik soep met rijst erin. Of nee, het is meer het omgekeerde, rijst met wat soep. Want hoe meer rijst erin zit, hoe lekkerder ik hem vind.
Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.
Soep met rijst en kokkels
500 gram kokkels
2 laurierblaadjes
160 gram rijst
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 tomaat of 2 a 3 eetlepels tomatenblokjes uit blik
1/2 prei, fijngesneden
125 ml witte wijn
1250 ml groentebouillon
paar saffraan draadjes
1 theelepel gerookte paprikapoeder (dulce)
paar takjes dragon, waarvan de blaadjes fijngehakt
1 eetlepel olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper
Week de kokkels een half uurtje in gezouten water. Laat ze uitlekken en spoel ze af.
Verwarm ze met een bodempje water en de laurier en kook ze tot ze opengaan. Haal ze met een schuimspaan eruit en dek af met aluminiumfolie. Giet het kookwater door een zeef waarbij je het vocht opvangt. Zet de kokkels en het opgevangen kookvocht apart.
Snij de tomaat doormidden en rasp hem zodat je het vel overhoud of gebruik wat tomaten in blokjes uit blik.
Verhit de olijfolie in een diepe pan en bak een paar seconden de knoflook tot hij begint te ruiken en doe hier de ui bij. Laat alles op een zacht vuur 8 minuten bakken terwijl je af en toe roert.
Voeg de prei toe en laat alles 4 minuten verder bakken. Giet na 4 minuten de tomatenpulp erbij samen met de gerookte paprika en bak alles 3 minuten al roerend om.
Doe nu de rijst erbij en roer goed om zodat de rijst bedekt is met de sofrito. Giet de wijn hierbij samen met de saffraan en laat aan de kook komen. Schenk 1 1/4 liter warme bouillon het het gezeefde kookvocht van de kokkels bij de rijst.
Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat alles 15 minuten zachtjes koken of tot de rijst net gaar is.
Breng de soep op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout. Bestrooi de soep met wat gehakte dragon en doe hier de kokkels bij.
Serveer direct.
Geïnspireerd door een recept uit Comer Bien
4 Comments