Bloedsinaasappelen met rode wijnsaus – een heerlijk recept van José Andres uit het boek Tapas, a taste of Spain in America.
Een recept wat al eerder op de blog stond en toe was aan update. Bloedsinaasappel met een rode wijn saus.
De ingekookte saus bevat naast de wijn diverse specerijen die enorm goed combineren met sinaasappelen. In het originele recept worden er gewone sinaasappelen gebruikt, maar wat mooier dan het te maken met bloedsinaasappelen die nog in het seizoen zijn? Net zo lekker. Een geweldig mooi en lekker dessert.
Het oorspronkelijke recept komt van de Spaanse chefkok José Andres, uit het boek: Tapas, a taste of Spain in America.
Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen.
Bloedsinaasappelen met rode wijnsaus
4 (bloed)sinaasappelen
500 ml goede volle Spaanse wijn zoals een Ribera de Duero
125 gram suiker
rasp van 1 citroen
rasp van 1 sinaasappel
2 kruidnagels
1 theelepel jeneverbes
1 kaneelstokje
3 steranijs
takjes munt
Breng in een pannetje de wijn samen met de suiker, citroenrasp, sinaasappelrasp, kruidnagel, jeneverbessen, kaneelstokje en de steranijs aan de kook. Laat op een middelhoog vuur de wijn inkoken tot er een derde van overblijft. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Zeef de wijn waarbij je het vocht opvangt en laat de wijn afkoelen. Zet weg in de koelkast en laat door en door koud worden. Let op als hij afkoelt dikt hij nog in. Het moet een siroop zijn, mocht hij te waterig zijn, kook dan nog een paar minuten in. Is hij te dik, verdun hem dan met wat water tot je de gewenste dikte hebt.
Schil met behulp van een scherp mesje de sinaasappel. Zorg dat je al het witte van de schil wegsnijd want die is bitter. Snij nu de partjes sinaasappel los door met je mes langs de vliesjes te snijden. Verwijder eventueel de pitten die je tegenkomt.
Verdeel de partjes over 4 bordjes of bakjes.
Lepel de siroop over de sinaasappelen en bestrooi met wat fijngesneden munt.
Serveer eventueel met wat roomijs of met Griekse yoghurt.
2 Comments