Sopa de bocata de jamón (broodje ham soep)

image_printprintfriendly version

Eén van mijn favoriete Spaanse chefkoks is Martín Berasategui, afkomstig uit Baskenland, een streek waar ze naar mijn menig geweldig kunnen koken. Deze sterren chefkok is af en toe te gast bij het ontzettend leuke online kookprogramma Robin Food TV (een ware must voor Spaanstalige foodlovers!). Een paar dagen geleden maakte hij een soepje met de merkwaardige naam sopa de bocata de jamón. Bij die naam zie ik dus een reusachtige sandwich voor me met ham, maar zie er absoluut geen soep in.
Een soepje dus met twee soorten ham, pietsie brood, ui en knoflook, wat melk, slagroom en water en je hebt een soep op tafel in een handomdraai. Dat moest ik proberen…………… en het was absoluut de moeite waard ondanks de wat vreemde naam van dit gerecht. Dit ga ik zeer zeker vaker maken. Je kunt het ook als saus gebruiken, al moet je dan wel de hoeveelheden dan wel een beetje aanpassen door er meer brood aan toe te voegen. Dit geldt ook als je de soep wat dikker wil hebben.

Sopa de bocata de jamón (voor 4 personen)

400 gram gekookte ham (in blokjes)
100 gram serrano ham (in blokjes)
40 gram roomboter
3 gram fijngesneden knoflook
750 ml melk
375 ml slagroom
375 ml water
75 gram fijngesneden ui
20 gram oud witbrood
peper
kervel en wat extra plakjes serrano ham

Laat boter smelten in een diepe pan en smoor hierin 4 minuten de ui en knoflook. Voeg de 2 soorten ham en het brood toe en laat nog 4 minuten zachtjes bakken zonder dat het bruin wordt.
Verwarm de slagroom met melk en het water en voeg dit aan het ui/knoflook mengsel toe. Laat aan de kook komen en zodra het begint te koken, draai je het vuur laag en laat alles ongeveer 7 minuten zachtjes koken.
Maal alles met een keukenmachine of staafmixer fijn en giet dit door een fijne zeef. Breng op smaak met wat peper toe, serveer met wat serrano ham en decoreer met een takje kervel.

Bron: David de Jorge – Robin Food

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »