Horchata de chufa- een eenvoudig recept om dit traditioneel Spaans zomers drankje met aardamandelen ofwel tijgernoten thuis zelf te maken.
Wat achtergrond informatie over chufas ofwel aardamandelen en ook wel tijgernoten genoemd.
Het is het knolletje van de Cyperus Esculentus en ze blijken ook hier in Nederland voor te komen, al worden ze hier als onkruid en een plaag gezien. Vooral bij de teelt van aardappelen, mais en gladiolen.
De zoete smaak van dit knolletje doet mij een beetje denken aan hazelnoten of amandelen.
In Spanje wordt de chufa verbouwd in de provincie van Valencuia in de streek L´Horta Nord. Valencia is dus ook de oorsprong van dit Spaanse zomerdrankje horchata de chufa genaamd.
De chufas worden 12 tot 24 uur in water geweekt en daarna met suiker en water gepureerd tot een ijskoude drank die in de zomer voor de nodige verkoeling zorgt. Soms wordt er naar smaak wat citroensap of kaneelpoeder bij gedaan.
Nu zijn helaas de chufas uit Valencia niet of nauwelijks te vinden hier in Nederland.
Echter bij Ekoplaza kwam ik biologische chufas tegen van het merk Mattisson. Het zijn gepelde tijgernoten (500gram) zoals te zien op onderstaande foto naast de chufas die ik uit Spanje meenam.
Het onderstaande recept is geschikt voor ongeveer 1 liter.
Horchata de chufa
250 gram biologische chufas (tijgernoten)
125 gram suiker
1 liter water
sap van halve citroen (optioneel)
wat kaneel (optioneel)
Week de chufas 12 tot 24 uur in een ruime kom met voldoende water zodat ze zich goed kunnen volzuigen.
Gooi het weekwater weg en spoel ze nog even na met vers koud water.
Hevel de chufas over naar een keukenmachine of blender samen met de suiker en een deel van het toe te voegen water uit het recept.
Maal de chufas heel fijn. Mocht je wat citroensap of wat kaneelpoeder willen toevoegen doe dat nu en vul met nog een beetje water aan en maal opnieuw in de keukenmachine of blender.
Bekleed een zeef (ik had een puntzeef) met een stuk fijne kaasdoek en zet deze boven een grote 1 of 2 liter kan. Giet een gedeelte van de chufapulp in het kaasdoek en vang het sap op.
Wring zoveel mogelijk vocht eruit door het kaasdoek samen te vouwen. Verwijder de droge pulp uit het kaasdoek en herhaal de handeling opnieuw tot alles op is.
Schenk de rest van het water erbij en meng alles goed door. Laat de horchata door en door koud worden in de koelkast.
Roer met een pollepel goed door voor je de horchata serveert..
Als kind at ik graag in de zomer horchata ijsjes, of polos de horchata in het Spaans, en wilde die ook wel eens maken.
Maar toen de ijsjes uit de vorm haalde en ik de foto maakte begreep ik dat je regelmatig de horchata door moet roeren tijdens het invriezen zodat het bezinksel de kans niet krijgt te zakken.
Volgende keer maar eens in mijn ijsmachine maken en dan pas de vormpjes vullen en verder laten uitharden in de vriezer.
Dus bij deze de foto waar duidelijk te zien is dat het bezinksel naar beneden gezakt was.
2 Comments