Tomatenchips

image_printprintfriendly version

Tomatenchips, een manier om krokante tomaten schijfjes te maken door middel van ze te drogen in een normale oven.

Afgelopen juli was in een paar dagen in Londen waar ik een workshop fotografie a la Rembrandt volgde. Nu heb ik de gewoonte om in elke stad toch wel of naar een markt te gaan of naar een supermarkt. Heerlijk vind ik dat.
Aangezien ik nogal ver uit de richting van Borough market zat en ook niet al te veel tijd had om die te gaan bezoeken, ging ik op zoek naar een supermarkt in de buurt.

Daar kwam ik Whole Foods tegen die ik ook uit Amerika ken. Een hele fijne winkel met biologische producten en daar kwam ik een zakje tegen met tomato chips ofwel gedroogde tomaten uit Californie.

tomatenchips

Die zagen er zo prachtig uit dat ik het niet kon weerstaan om ze te kopen.
Naast de drang om die prachtige schijfjes te fotograferen was ik ook wel enorm benieuwd naar de smaak. Absoluut de moeite waard. Niet alleen knapperig maar ook een heerlijke en enorm intense tomatensmaak. Puur zomer.
Maar tegelijkertijd zette het mij wel aan het denken. Zoiets moet je toch wel heel makkelijk zelf kunnen maken thuis?

Nu ben ik wel in het bezit van een droogoven waar ik veel gebruik van maak, maar in een oven gaat het net zo makkelijk. Het enige wat je moet doen is de deur van de oven op een kier zetten zodat het vocht eruit kan. Dus een pollepel ertussen en je ben klaar.

Het is dus eigenlijk niet echt een recept maar een methode. En mocht je, net zoals ik, van de zomerse smaken in de winter willen genieten dan is nu het moment, aangezien de tomaten nu op zijn best zijn en het seizoen bijna ten einde is.

tomatenchips

Ik vond laatst prachtige biologische gele vleestomaten op de Noordermarkt en ik heb die gebruikt om tomatenchips te maken. Prachtig dat geel met een beetje rood in het hart.

Tomatenchips

2 grote rijpe zomer vleestomaten, bijvoorbeeld coeur de boeuff tomaten

tomatenchips

Verwarm de oven op 65Cº .
Was en droog de tomaten. Snij met een mes de tomaten in dunne plakken van ongeveer 1 cm. Bekleed een ovenrooster met wat keukenpapier en verdeel de plakken tomaten erover.
Schuif het rooster in de oven en doe de deur dicht met een pollepel ertussen. Laat zeker 6 tot 10 uur (afhankelijk van de dikte) drogen en draai de tomaten plakken om het uur om tot ze droog en knapperig zijn.
Mocht het papier te nat worden vervang deze dan voor nieuwe.
Bewaar de tomatenchips in een luchtdichte pot.

tomatenchips


Gebruik de chips als snack of versnipper ze bijvoorbeeld over een salade zoals ik hieronder gedaan heb.

tomatenchips


2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »