Tapas, a taste of Spain in America

image_printprintfriendly version

Tapas zijn populair in de Verenigde Staten, en de belangrijkste beïnvloeder van deze trends is José Andrés. Een Spaanse chefkok die tegenwoordig in Amerika woont en werkt.

Eén van zijn bekendste boeken is “Tapas, a taste of Spain in America”. Door de ondertitel lijkt het of Andrés zijn Spaanse gerechten aanpast aan de Amerikaanse markt, maar dat valt gelukkig heel erg mee.

Voor een visrecept wordt de Amerikaanse Rode Snapper gesuggereerd, maar Andrés is over andere dingen zeer duidelijk. Ham moet Spaans zijn, worstjes Catalaans en het lekkerste toetje is “Flan al estilo de mi madre”, een toetje in de stijl van zijn moeder.

Ieder gerecht wordt ook aangeduid met de Spaanse naam als boventitel. En José geeft bij veel gerechten tips over de juiste ingrediënten die de smaak authentieker maken. De behandelde tapas zijn meestal moderne versies van de traditionele variant. Aangepast aan de moderne – lichtere – keuken, met wat minder calorieën door minder vet vlees en olie te gebruiken.

Tapas is ingedeeld op de gebruikte ingrediënten. Hoofdstuk 1 gaat over olijven, gevolgd door tomaten, aardappels, paddestoelen et cetera. Het boek eindigt in hoofdstuk 16 met de verschillende vleessoorten.

Een indeling die passend is bij dit boek. Als je zin hebt in bijvoorbeeld paprika, wijst Andrés je snel de weg naar een heerlijke bereiding.

En heerlijk zijn de tapas zeker. Sinaasappel in rode wijn, geroosterde paprika met sherryazijn, aardappelomeletjes en de klassieker van Spaanse ham met meloen. Door de prachtige fotografie, veelal redelijk close-up, loopt het water je snel in de mond.

Een gerechtje dat ik zelf als eerste uitprobeerde was de combinatie van watermeloen met de zaadlijst van tomaat. Filets van tomaatzaad noemt Andrés ze zelf.

Snijd vierkante blokje uit een mooie rijpe watermeloen, en snijd de zaadlijsten uit tomaten met een goede sterke smaak, Tasty Tom of andere trostomaten zijn zeker geschikt.

Maak een dressing van een eetlepel citroensap, een theelepel citroenrasp, 3 of 4 eetlepels olijfolie, een klein scheutje sherryazijn en een beetje zout.

Steek nu een bamboe sateprikkertje door de zaadlijst, en dan in de meloen. Druppel de dressing hier overheen. Andrés maakt het af met een lavendel bloemetje of wat verse munt als laatste decoratie. Het staat sierlijk, zomers, en de smaak is een lekkere en verrassende combinatie.

Een klein nadeel van het boek is het gebruik van Amerikaanse eenheden. Fahrenheid voor de temperatuur bijvoorbeeld. Een oven van 350 graden is dus ongeveer 180 graden.

Daarnaast geeft hij wel erg snel tips om de gerechten makkelijker te maken. Bonen uit blik als je geen zin hebt om de bonen een nachtje te wellen vind hij prima. En in het bovenstaande recept kunnen halve cherrytomaatjes de zaadlijsten vervangen. Persoonlijk denk ik dat het de textuur van het gerecht te veel veranderd, maar misschien heeft de gemiddelde Amerikaan daar minder moeite mee.

Het neemt niet weg dat het een zeer goed boek is. De beschrijvingen zijn duidelijk en de receptuur heel erg goed. Zeker een aanrader, het zou tijd worden dat er in het Nederlands een tapasboek van deze kwaliteit wordt uitgegeven.

Tapas, a taste of Spain in America – José Andrés
ISBN 9781400053599
€ 33,95

Deze gastbijdrage is geschreven door Gerben.
Gerben werkt bij de kookboekenshop.nl en zit vaak met zijn neus in de (kook)boeken. Als hem wat opvalt, schrijft hij er graag een stukje over.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »