Courgette-soep met een ondertoon van gerookte paprikapoeder

image_printprintfriendly version

Ik zelf kook veel met gerookte jaranda, ñoras, pimientos choriceros en guindilla. Voornamelijk gebruik ik ze in traditionele Spaanse recepten die ik zelf ken of tegenkom in Spaanse kookboeken.
Maar er zijn veel meer mogelijkheden met al deze fijne gedroogde paprika/peper varianten en de gerookte pimentón de la Vera.
Ik was heel benieuwd wat anderen ermee zouden doen voor de verwerking ervan buiten de traditionele Spaanse keuken.

Op twitter heb ik een aantal fantastische culinaire vrienden die, na een oproep van mij, bereid waren met deze producten aan de slag te gaan.
Hun stuurde ik het volgende: gedroogde gerookte jaranda, ñoras, guindillas en pimientos choriceros, gemalen pimentón de La Vera en moscatel azijn.
Deze werden enthousiast ontvangen en er werd meteen mee geëxperimenteerd.

Hier volgt als eerste een recept van Paul Jongsma (@webtic op twitter) met gebruik van de gerookte paprikapoeder (pimentón de la Vera). Aanvankelijk had Paul er een saus voor pasta van gemaakt, maar door extra toevoeging van wat bouillon kon je er ook een soep mee maken. Deze variant probeerde ik zelf, volgens zijn recept en hij was verbijsterd lekker!

Courgette-soep met gerookte paprikapoeder (voor 4 personen)

3 courgettes
4 gesnipperde sjalotjes
1 eetlepel gerookte paprikapoeder
1 liter tuinkruiden bouillon
2 eetlepels room
olijfolie/roomboter
gerookte jaranda (optioneel)
voor de saus:
bloem en wat roomboter

Snij de courgettes in kleine blokjes. Haal de zaden uit de gerookte jaranda en snij fijn als je dit als garnering wil gebruiken.
Fruit de ui goudbruin in wat olijfolie/roomboter. Voeg hieraan de courgette-blokjes en bak alles goed aan. Schenk de bouillon erbij met de eetlepel paprikapoeder en de room en laat een paar minuutjes zachtjes koken. Pureer alles met een staafmixer of blender.
Serveer met wat fijngesneden gedroogde jaranda.

Courgette-saus:
Voor een saus, gebruik minder bouillon en laat het geheel, na het pureren, met een mengsel van wat bloem en roomboter inkoken tot een dikke saus.
Heerlijk bij wat pasta met gegrilde courgettes.

recept: Paul Jongsma @webtic

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »