Samfaina

image_printprintfriendly version

Het Catalaanse gerecht samfaina is vergelijkbaar met de Franse ratatouille. Het enige verschil is dat er in de traditionele samfaina geen courgette wordt gebruikt maar uitsluitend met ui, paprika, knoflook en aubergine bereid. Dit is een heerlijk bijgerecht bij vis, kip of vlees, maar ook als koud voorgerecht. Of zelfs als tapa geserveerd op een geroosterd broodje ingewreven met knoflook, bij de borrel. In het originele recept worden er rode en groene paprika’s gebruikt. Op het moment dat ik dit gerecht maakte had ik alleen rode paprika’s in huis.

Samfaina (voor 4 personen)

3 uien
1 rode paprika en 2 groene paprika’s
3 rijpe tomaten of tomaten uit blik
2 medium aubergines
4 knoflooktenen
2 dl olijfolie
zout en peper

Snij de uien en paprika in gelijke langwerpige repen. Pel de knoflooktenen en snij in dunne plakjes. Schil de tomaten en snij ze in kleine partjes (bij gebruik van tomaten uit blik: laat ze uitlekken en snij ze in vieren). Schil de aubergine en snij deze in dunne repen zoals de ui en paprika.
Bak de repen aubergines in wat olijfolie goudbruin en zet apart.


Verhit wat olijfolie in een hoge koekenpan en fruit de uien en paprika ongeveer 10 minuten tot ze zacht worden. Voeg hieraan de knoflookplakjes toe, zet het vuur iets hoger en laat al omscheppend bruin worden. Zodra de knoflook kleur krijgt doe je de tomaten erbij. Draai het vuur weer laag en laat de tomaten onder voortdurend roeren in ongeveer 10 minuten bakken tot de tomaten gaar zijn en er een soort jam gevormd is. Mochten ze niet gaar zijn en al het vocht al verdampt, voeg dan een eetlepel water toe en laat het vocht verdampen zodat de tomaten de gewenste consistentie hebben.
Voeg aan het geheel de gebakken aubergines toe en laat alles afgedekt 10 minuten zachtjes koken tot de aubergines gaar en zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Om de samfaina te bewaren in olie (samfaina amb oli): hevel de samfaina over in luchtdichte potten en giet er goede olijfolie over tot ze onderstaan. Kook de potten 10 minuten au bain marie.

 

Bron: El gran libro de la Cocina Catalana – Joseph Lladonosa i Giró

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »