Sal de ajo (gedroogde knoflook)

image_printprintfriendly version

Op de Spaanse kookzender Canal Cocina zag ik ooit Sergi Oriola sal de ajo maken (knoflook drogen). De video link is wel in het Spaans.
Nu gebruik ik best wel veel sal de ajo, die je in Spanje in elke supermarkt in potjes kunt kopen, in mijn keuken. Wat een geweldig idee om het zelf te maken.
Het was eventjes puzzelen op welke temperatuur je de knoflooktenen in de oven moest drogen, want dat werd er helaas niet bij verteld.
Na verschillende mislukte pogingen kwam ik op een temperatuur van 100 graden Celsius uit. En ik kwam er ook achter dat snack- & fritespapier (Melita Toppits) het beste werkt aangezien deze het vet opneemt.
Leuke bijkomstigheid is dat je met dit recept meteen ook een fijne knoflookolie maakt, die je weer kunt gebruiken voor het aanmaken van salades of om er iets in te bakken.

Sal de ajo

knoflooktenen van een hele bol knoflook (liefst verse)
250 ml olijfolie extra virgen

Pel de knoflooktenen. Verwarm de oven op 100 graden Celsius.
Verhit de olijfolie in een pannetje maar laat hem niet al te heet worden. Fruit hierin de knoflooktenen en laat goudbruin worden. Haal met een schuimspaan de knoflooktenen uit de olie. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.


Bekleed een ovenrek met snack- & fritespapier. Leg hierop verspreid de knoflooktenen. Schuif het ovenrek in de oven en laat de knoflooktenen drogen. Dit duurt een aantal uur. Bij mij was het rond de 8 uur voor ze goed gedroogd waren.
Bewaar ze in een afgesloten potje. Om te gebruiken hoef je alleen maar de gedroogde knoflook over je gerecht te raspen.

Of meng eventueel met een beetje zout.


Laat de olijfolie waar je de tenen knoflook in bereid hebt afkoelen en bewaar deze in een fles tot gebruik.

 

 

 

8 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »