Brandewijn met wilde perziken en een ondertoon van rozemarijn en sechuanpeper

image_printprintfriendly version

Voor de 3de foodswap van Es was één van de opdrachten een likeur of brandewijn te maken. Een nieuwe discipline voor mij, heb dat nog nooit gemaakt. In een oud kookboek vond ik een recept van brandewijn met abrikozen. Dat zag er niet alleen leuk uit maar leek mij erg lekker om in het pakket te stoppen alleen dan met wilde perziken.
Deze perziken ken ik uit mijn jeugd waar ze in Spanje bekend zijn als melocotón de paraquayo (in het Catalaans pressec de paraguaia).
Ik heb rozemarijn en gekneusde sechuan peperkorrels laten trekken in het suikermengsel waardoor er een ondertoon van rozemarijn en sechuan ontstond.
Nu twee maanden wachten om het te proeven. Spannend!

Brandewijn met wilde perziken en een ondertoon van rozemarijn en sechuanpeper

500 ml wodka
500 gram rijpe wilde perziken
175 gram suiker
125 ml water
naalden van een takje rozemarijn, grof gesneden
1 eetlepel sechuanpeper, gestampt

Was de perziken goed en prik ze met een prikker 3 of 4 keer in.
Laat een grote pan met water aan de kook komen en blancheer de perziken 20 seconden in het kokende water. Haal ze met een schuimspaan eruit en leg ze in een kom met ijskoud water.
Laat de perziken uitlekken en stop ze in een steriele pot zodat hij ongeveer 2/3 gevuld is.

Maak de suikerstroop door suiker samen met het water, de rozemarijn en gekneusde sechuanpeper op een zacht vuur al roerend te laten smelten. Wanneer de suiker is opgelost en de stroop helder, stop met roeren.
Zet het vuur hoog en breng aan de kook en laat 1 minuut koken. Haal de pan van het vuur en meng de wodka door het suikermengsel en roer alles goed door elkaar. Bekleed een zeef met een stuk natgemaakt kaasdoek. Giet het suikermengsel boven de steriele potten met perziken over de zeef zodat de rozemarijn en sechuanpeper achterblijft. Vul de pot tot bijna boven aan de rand.
Knip een cirkel uit bakpapier ietsje groter dan de opening en leg dit op de perziken zodat ze niet in aanraking komen met de overgebleven lucht (ze verkleuren anders). Sluit de pot luchtdicht af en laat 2 maanden staan.

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Unable to communicate with Instagram.

Volg me op Instagram!

Translate »