Turrón duro (Turrón de Alicante)

image_printprintfriendly version

Helaas geen recepten voor pepernoten, amandelstaven, borstplaat, gevulde speculaas of taai taai op 5 december.

Na het maken van de turrón de Jijona werd mijn volgende project het maken van de turrón duro of wel bekend als turrón de Alicante. Deze is een stuk harder en ik weet van vroeger dat er altijd wel een hamer op tafel lag als er turrón gegeten werd.

Mijn eerste probeersel was veel te zacht, wel lekker maar niet wat ik voor ogen had. Uiteindelijk bleek de truc om een harde turrón te krijgen, minder eiwit door het honing/suiker mengsel te kloppen dan bij de turrón de Jijona. Hij is wel wat donkerder qua kleur geworden dan de blanke die je in de winkel kunt kopen, maar dat mag de pret niet drukken. Hij is net zo lekker dan wel niet lekkerder!

Mocht je meer van een zachte turrón houden kun je een heel eiwit eraan toevoegen in plaats van de helft van het stijfgeslagen eiwit. Persoonlijk hou ik meer van de harde versie zodat we weer gezellig zoals vroeger een hamer op de tafel hebben liggen;)

Ik ben klaar voor Sinterklaas en de komende feestdagen, mijn twee versies van de turrón zijn geslaagd, al is het merendeel al op………………..

Turrón duro

250 gram blanke amandelen
150 gram suiker
150 gram lichte (biologische) honing
1 eiwit (waarvan je de helft nodig hebt voor een harde turrón)

Rooster al roerend de amandelen in een droge koekenpan zodat ze gelijkmatig bakken tot ze de gewenste kleur hebben. Laat afkoelen en zet apart.
Verhit in een steelpan met dikke bodem de suiker en honing, roer goed om en laat op een laag vuur aan de kook komen. Laat 2 minuten zachtjes koken terwijl je het eiwit niet te stijf klopt.
Haal de pan van het vuur en meng met behulp van een pollepel of handmixer het eiwit beetje bij beetje door het honing/suiker mengsel. Blijf goed roeren tot de klontjes van het eiwit zijn opgelost.
Zet de pan weer terug op een zacht vuur en blijf continue roeren met een houten pollepel tot het mengsel een lichte kleur krijgt. Haal van het vuur en roer nu heel snel de gebakken amandelen erdoor.
Giet het mengsel in een met bakpapier beklede rechthoekige vorm (ik heb een cake vorm gebruikt) en laat afkoelen.


Mocht je de turrón willen snijden is het makkelijker dit te doen als hij nog niet geheel is afgekoeld. Daarna is hij erg hard.
Beheers je zeker een dag voordat je de turrón eet, dan is hij pas op zijn lekkerst!

In Spanje gebruiken ze om een torta de turrón (een ronde vorm) te maken, eetbaar papier op de onderkant en bovenkant. Mocht je daaraan kunnen komen dan schenk je het mengsel op een van de bladen en dekt de turrón af met een andere terwijl je het een beetje aandrukt waardoor hij mooi effen en plat wordt.

Iedereen een fijne Sinterklaas gewenst!

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »