Tocino de cielo

image_printprintfriendly version

Tocino de cielo is een traditioneel Spaans nagerecht gemaakt met eierdooiers, suiker en een karamelsaus die zijn oorsprong vind in Jerez de la Frontera in Andalusië. Niet te verwarren met de veel bekendere Spaanse flan die met dezelfde ingrediënten bereid wordt maar flan bevat melk.

Letterlijk vertaalt betekent tocino de cielo hemels spek en is een ware suikerbom (als niet zoetekauw). Maar naar mijn mening een absoluut perfect dessert voor feestelijke gelegenheden.

Zelf heb ik citroenschil en kaneel aan het recept toegevoegd voor wat extra smaak, wat ook vaak gedaan wordt in Spanje, maar die kun je eventueel weglaten als je het extra traditioneel wil houden.

Tocino de cielo

Tocino de cielo (voor 4 personen)

 

10 eieren (7 eierdooiers en 3 hele eieren)
250 ml water
350 gram suiker
kaneelstokje
citroenschil van 1 citroen

Karamelsaus
100 gram suiker
6 eetlepels water

Tocino de cielo

Maak de karamel door op een laag vuur in een koekenpan al roerend 100 gram suiker met 2 eetlepels water te mengen. Blijf roeren tot de suiker begint te smelten. Zodra de suiker een amberkleurige kleur krijgt voeg je opnieuw 2 eetlepels water erbij en blijf roeren en voeg hieraan weer 2 eetlepels water toe. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Giet water in een pannetje en doe daar de suiker bij. Zet op het vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat aan de kook komen, voeg citroenschil en kaneelstokje eraan toe en laat 15 minuten koken tot je een suikerstroop hebt.
Haal van het vuur, haal de citroenschil en kaneel eruit en laat afkoelen (tot lauw).

Tocino de cielo

Scheid van 7 eieren de eierdooiers van het eiwit. Bewaar het eiwit voor wat anders (je kunt het eventueel invriezen).

Tocino de cielo

 

Tocino de cielo

Klop de 7 eierdooiers en de 3 hele eieren schuimig en voeg daar al kloppend beetje bij beetje de afgekoelde suikerstroop aan toe.

Verwarm de oven op 180ºC.
Lepel wat van de zelfgemaakte karamelsaus over de bodem van een ovenschaal.

en voeg daar al kloppend beetje bij beetje de suikerstroop aan toe.

Schenk het eierenmengsel door een zeef boven de karamellaag in de ovenschaal.

en voeg daar al kloppend beetje bij beetje de suikerstroop aan toe.

Zet de ovenschaal in een grotere ovenschaal en vul de laatste met 1/3 heet water (au bain marie).
Schuif in de voorverwarmde oven en bak 60 minuten tot de tocino de cielo gaar is. Gebruik een prikker om te kijken of de tocino gaar is, als hij er droog uitkomt is het goed. Mocht de bovenkant te snel bruin worden, denk dan lichtjes af met een stuk aluminiumfolie.

Haal de tocino uit de oven, laat volledig afkoelen en zet 2 uur in de koelkast. Snij met een paletmes de randen los. Leg een bord die groter is dan je ovenschaal erop en draai voorzichtig alles om zodat de tocino de cielo op het bord terecht komt. Decoreer eventueel met wat eetbare bloemen.

 

Tocino de cielo

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »