Merluza a la vainilla (heek met vanille) #advertorial

image_printprintfriendly version

Merluza, de vis met een Spaans paspoort

Als er één vis typerend is voor de Spaanse keuken, dan is het wel de merluza, of heek zoals deze in Nederland wordt genoemd. Al klinkt heek gelijk een stuk minder spannend dan merluza, vind je niet? Maar goed, waar het om gaat is dat je met deze vis heel veel kanten op kunt. Bovendien is het ook nog eens heel erg gezond. Of je het nu ter plekke in je vakantiehuis in Spanje  klaarmaakt of het recept mee naar huis neemt, dit is een blijvertje. Tongstrelend, zelfs wanneer je geen grote visliefhebber bent!

Heek (Merluza!) met vanille

Begin met het fruiten van een stuk of vijf sjalotten samen met een puntpaprika op laag vuur. Daarna voeg je met beleid en liefde een rijpe, zorgvuldig fijngehakte tomaat toe en halve theelepel paprikapoeder (de zoete variant, niet die met de rooksmaak die ze zuidelijker in Spanje gebruiken). Wacht nu acht of wellicht negen minuten, totdat de ingrediënten een poging ondernemen om samen te smelten.

Merluza

Het luistert een beetje nauw

Nu komt er een tsunami aan ingrediënten, die je er allemaal zo snel mogelijk aan toe moet voegen: 1 blik tomatenblokjes, ¾ glas sherry (Manzanilla), 1 grote vanillepeul (in de lengte opengesneden zodat het buikje de heerlijke aromatische zaadjes prijsgeeft), 2 eetlepels verse oregano (zo’n 108 blaadjes), ½ eetlepel verse rozemarijn (ongeveer 43 naaldjes) en een blokje kippenbouillon (of had je nog 500 ml zelfgetrokken bouillon klaarliggen?). Maar we zijn nog niet klaar: 2 glazen witte wijn (garnacha blanco), 1 ½ pond rosavalpartjes en tien minuten tijd. Hierna pas voeg je de heek toe, samen met een tiental draadjes saffraan, een handvol gemalen amandelen  en je wacht geduldig, zo’n 15 minuten totdat het zachte vuur dit alles tot iets goddelijks heeft samengesmeed. Maak het geheel af door er wat verse kruiden over te strooien (peterselie , rozemarijn en/of oregano)

¡Qué aproveche! (Eet smakelijk!)

Dit recept is afgeleid van het origine recept dat te vinden is op London-Unattached.com en werd mede mogelijk gemaakt door Homeaway.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »