Caldo Gallego

image_printprintfriendly version

Een heerlijke winterstoofpot uit de provincie Galicia in het noord-westen van Spanje. Het recept is mijn variatie ervan want oorspronkelijk wordt dit gerecht met grelos (raapsteeltjes) bereid. Aangezien ik broccoli, pastinaak en wat wilde spinazie in huis had heb ik die er maar ingedaan bij gebrek aan raapsteeltjes. Net zo lekker!

caldo gallego

Caldo Gallego (voor 6 personen)

150 gram gedroogde witte (olifanten) bonen
50 gram gerookte spek
400 gram zuurkoolspek
1 pastinaak, geschild en in stukken
3 aardappelen, geschild en in stukken
50 gram wilde spinazie, gewassen en in stukken gescheurd
100 gram broccoli roosjes
zout en peper

caldo gallego

Laat de bonen een nacht in ruim koud water weken.
Zeef de bonen en giet er 2 liter vers water over. Zet op een middelmatig vuur en laat aan de kook komen samen met de zuurkoolspek en het stukje gerookte spek. Schuim af met een schuimspaan wat er boven komt drijven. Laat in ongeveer 1 uur en een kwartier tot anderhalf uur koken tot de bonen en het vlees gaar zijn.
Giet alles door een zeef waarbij je het vocht opvangt. Doe deze terug in de pan samen met de aardappel en de bonen. Haal het vet van de zuurkoolspek en het gerookte spek en snij het vlees in blokjes. Doe deze bij de aardappelen, de pastinaak en de bonen. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Voeg na 10 minuten de broccoli toe en roer 2 minuten voor het einde van de kooktijd de spinazie erdoor.

caldo gallego

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook:
Instagram has returned invalid data.

Volg me op Instagram!

Translate »